Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chemici verbeteren wereldrecord massaspectrometrie

Datum nieuwsfeit: 13-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


13 maart 2000
Chemici in Utrecht en Wageningen verbeteren wereldrecord massaspectrometrie

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit zijn er gezamenlijk in geslaagd om het molecuulgewicht van het enzym vanillyl-alcohol oxidase met grote precisie te bepalen met behulp van massaspectrometrie. Het enzym blijkt voornamelijk voor te komen als complex van acht identieke eenheden. Het is de eerste keer dat zo'n groot molecuul met deze techniek nauwkeurig kon worden bestudeerd. Deze resultaten bieden veel mogelijkheden voor toekomstig onderzoek aan grote eiwitcomplexen. Publicatie vindt deze maand plaats in het vooraanstaande tijdschrift Protein Science, dat het betreffende artikel 'met voorrang' heeft geaccepteerd.

Prof.dr. Albert Heck (sectie Biomoleculaire Massaspectrometrie, Universiteit Utrecht) en dr. Willem van Berkel (vakgroep Biochemie, Wageningen Universiteit) zijn er samen in geslaagd vanillyl-alcohol oxidase in de gasfase te brengen, waarna zij het molecuulgewicht konden bepalen in een massaspectrometer. Zij stelden vast dat het eiwitcomplex in de meeste gevallen is opgebouwd uit acht identieke eenheden (een 'octameer') met een molecuulgewicht van 510.000 Dalton. Het komt echter ook voor als '16-meer' van 1,02 miljoen Dalton en zelfs als '24-meer' van 1,53 miljoen Dalton. Hieruit blijkt dat dit soort biologisch actieve eiwitcomplexen zelfs groter kunnen zijn dan sommige virussen

Het enzym vanillyl-alcohol oxidase heeft de belangstelling van de voedingsmiddelenindustrie omdat het in staat is de smaakstof vanilline, de belangrijkste component van het vanille-aroma te produceren. Daarnaast is het enzym wetenschappelijk interessant omdat het is opgebouwd uit meerdere identieke eenheden en model staat voor een nieuwe klasse van redoxeiwitten (eiwitten die elektronen kunnen overdragen), die wat betreft chemische structuur onderling verwant zijn.

Opmerkelijk is dat het gelukt is om zo'n groot biomacromolecuul in de gasfase te brengen en te bestuderen met massaspectrometrie. In een massaspectrometer kan alleen aan moleculen in de gasfase worden gemeten. Daarom kon deze techniek oorspronkelijk slechts worden toegepast voor kleine, vluchtige organische moleculen. Tegenwoordig is het mogelijk om ook grotere, biologisch actieve moleculen in de gasfase te krijgen, met behulp van een vernevelingsmethode. Deze 'electro-spray' techniek vertoont enige overeenkomst met hoe grote eiwitcomplexen zoals virussen zich ook door de lucht verplaatsen, namelijk via hoestende mensen. Op deze wijze konden tot nu toe molecuulgewichten tot enkele tienduizenden Dalton nauwkeurig worden bepaald.

Dankzij recente technische ontwikkelingen is het inmiddels mogelijk de massa van nog grotere biomoleculen te bepalen, maar niet eerder is dit met deze grote nauwkeurigheid gedaan. Heck en Van Berkel hebben de massa van vanillyl-alcohol oxidase gemeten met een precisie binnen de 0,15%, vele malen nauwkeuriger dan meer traditionele methoden zoals gelfiltratie, ultracentrifuge of lichtverstrooiing. Deze resultaten bieden dan ook veel mogelijkheden voor toekomstig onderzoek naar de structuur en functie van grote eiwitcomplexen.

Voorlichter Jos de Kooker

(030) 253 3793

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie