Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wippolder Delft krijgt milieuvriendelijker watersysteem

Datum nieuwsfeit: 14-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delft

Wippolder krijgt milieuvriendelijker watersysteem

In de Wippolder gaat het regenwater binnenkort niet meer direct het riool in. De gemeente legt in samenwerking met het Hoogheemraad-schap van Delfland in een aantal straten in de wijk een apart systeem aan dat het regen-water verspreidt in de grond. Alleen als er teveel water valt, wordt het afgevoerd naar een vaart in de buurt of, in het uiterste geval, naar het riool.

De Wippolder is de eerste wijk in Delft waar de afvoer van regenwater wordt losgekoppeld van het riool. In andere gemeenten in het land is het systeem al eerder toegepast, voornamelijk in nieuwbouwwijken. In het nieuwe systeem is het riool er alleen voor geloosd vuil water. Regenwater komt via kolken in het wegdek terecht in geperforeerde buizen. Hier kan het water langzaam de bodem inzakken.

De nieuwe zogeheten infiltratievoorziening heeft meerdere voordelen. Het is schoner, omdat er bij hevige regenval minder snel afvalwater uit het riool in het oppervlaktewater terecht komt. Verder maakt het systeem het mogelijk dat de bodem meer water vasthoudt.

Het systeem wordt in eerste instantie aangelegd in het gebied tussen Kloosterkade, Prof. Krausstraat en St. Aldegondestraat, waar woningcorporatie Vestia Delft momenteel bezig is met nieuwbouw en herstructurering. Begin april betrekken de eerste bewoners de nieuwbouwwoningen. Eind dit jaar is de aanleg van het systeem in dit gebied afgerond. De komende vijf jaren volgt nog uitbreiding van de speciale rioolvoorziening in de rest van de Wippolder, in samenhang met andere nieuwbouw en renovatie van bestaande bebouwing.

De infiltratievoorziening is één van de maatregelen in het Waterplan Delft. Het is tevens onderdeel van het Duurzaamheidsplan Delft 2000-2003 en past uitstekend bij de uitgangspunten van integraal waterbeheer, zoals het vasthouden van gebiedseigen water en zo weinig mogelijk vervuild water van buitenaf de boezem inlaten.

Behalve de infiltratievoorziening zijn in de nieuwbouw rond de Kloosterkade waterbesparende maatregelen getroffen. Zo zijn de dakafvoeren niet op het riool aangesloten, maar op een tank in de grond achter het huis. Zo kan het water worden hergebruikt, bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen.

De nieuwe bewoners krijgen uitgebreid informatie over de speciale water-voorzieningen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie