Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provinciale beleidsplan Milieu en Water Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 14-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland


14-03-2000

Milieuproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen Provinciale beleidsplan Milieu en Water

Duurzaamheid en omgevingskwaliteit zijn de uitgangspunten in het Beleidsplan Milieu en Water 2000-2004. De provincie Zuid-Holland wil met dit nieuwe plan milieuproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen en de kwaliteit van de leefomgeving meer aandacht geven. Zuid-Holland moet een aantrekkelijk en gevarieerd woon- en werkgebied zijn met een ruime keuze aan recreatiemogelijkheden en een rijke natuur.

Provinciale Staten zullen het plan in het najaar vaststellen. Voor die tijd kan iedereen er nog éénmaal een mening over geven. Het Ontwerp Beleidsplan Milieu en Water 2000 2004 ligt tot en met 1 mei ter inzage.

Tal van Zuid-Hollandse overheden en maatschappelijke organisaties zijn bij de totstandkoming van het plan betrokken geweest. Het nieuwe beleid loopt via twee sporen; het voorkomen van milieu- en waterproblemen en het saneren en beheren ervan. Het plan bestaat dan ook uit twee delen: een strategisch deel en toetsingsdeel.

Het strategische deel richt zich op het voorkomen van problemen door er beter op in te spelen bij maatschappelijke ontwikkelingen. Ruimtelijke en economische ontwikkelingen moeten duurzaam zijn en bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Het toetsingsdeel geeft inzicht in het sanerende en beherende milieu- en waterbeleid. Dit beleid blijft nodig om de kwaliteit van de omgeving op het gewenste niveau te brengen en te houden.

zes themas
De provincie heeft het nieuwe milieu- en waterbeleid uitgewerkt langs zes thema's: vitaal stedelijk gebied, bedrijvig Zuid-Holland, mobiliteit en omgevingskwaliteit, water en milieu in het landelijk gebied, grote wateren, en handhaving en omgevingskwaliteit.
een paar voorbeelden
Schone bussen, energiebesparing en verstandiger omspringen met water zijn een paar belangrijke punten in het beleidsplan. Ook moeten veel bedrijventerreinen vernieuwd worden. De provincie wil dat die vernieuwing zowel het milieu als de economie ten goede komt. Snelle tramverbindingen en een beter bereik van bushaltes en stations moeten de mobiliteit milieuvriendelijker maken. In en om de steden wil de provincie zoeken naar mogelijkheden voor waterberging en deze waar mogelijk combineren met recreatie. Op die manier kan water stad en land op een natuurlijke manier verbinden. De kwaliteit van het landelijke gebied wil de provincie met voorrang verbeteren. Herstructurering van glastuinbouw kan daar een bijdrage aan leveren.
Het ontwerpplan ligt tot en met 1 mei ter inzage in de bibliotheek van het provinciehuis, in alle Zuid-Hollandse gemeentehuizen en in kantoren van alle waterbeheerders in Zuid-Holland.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie