Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sluiting koffieshop in Delfzijl was rechtmatig

Datum nieuwsfeit: 14-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delfzijl


INFORMATIE

14-03-2000

Sluiting van New Generation was rechtmatig

De Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, heeft op 07-03-2000 uitspraak gedaan inzake het Delfzijlster softdrugsbeleid. Volgens dit beleid mag er maar één gecontroleerd verkooppunt van cannabisprodukten zijn, gekoppeld aan voorlichting en preventie en onder verantwoordelijkheid van een stichtingsbestuur. Het beleid werd op 27-04-1995 vastgesteld door de gemeenteraad van Delfzijl. De Raad van State zegt in haar uitspraak dat dit Delfzijlster beleid redelijk is.

De burgemeester van Delfzijl de heer E. Haaksman besloot op 06-06-1997 om de coffeeshop New Generation te sluiten. Dit omdat het Delfzijlster beleid maar één gecontroleerd verkooppunt wilde tolereren. De coffeeshophouder tekende beroep aan tegen deze beslissing bij de rechtbank in Groningen. De rechtbank verklaarde op 30-10-1998 het beroep van de coffeeshophouder gegrond. De burgemeester stelde tegen deze beslissing van de rechtbank hoger beroep in bij de Raad van State.

De Raad van State stelt eerst vast dat de onder de naam "New Generation" geëxploiteerde coffeeshop in strijd is met het vastgestelde beleid. Daarna oordeelt de Raad van State dat de keuze voor één gecontroleerd verkooppunt in de situatie van Delfzijl redelijk is te achten. Vervolgens heeft de Raad van State bekeken of er sprake is van bijzondere omstandigheden. Omstandigheden die ertoe zouden kunnen leiden dat het beleid niet van toepassing zou zijn op de exploitant van "New Generation". De Afdeling Bestuursrechtspraak is, anders dan de rechtbank, van oordeel dat van zulke omstandigheden in dit geval geen sprake is.

De Raad van State overweegt dat het Delfzijlster beleid is bekend gemaakt op 10-05-1995. Vanaf dat moment moet de exploitant van "New Generation" bekend zijn geweest met het beleid van de burgemeester. In elk geval moet hij hebben geweten dat de burgemeester na de opening van de door de gemeente gecontroleerde coffeeshop zou optreden tegen andere verkooppunten. Dat heeft de burgemeester aan alle horecaondernemers, waaronder die van "New Generation", bij brief van 28-03-1996 laten weten. De exploitant heeft aldus voldoende tijd gehad om de exploitatie van "New Generation" als coffeeshop te beëindigen, aldus de Raad van State.

Nu er geen bijzondere omstandigheden zijn kon de burgemeester ermee volstaan om zijn sluitingsbevel te motiveren met een verwijzing naar het beleid. De Raad van State, Afdeling Bestuursrechtspraak, concludeert dat de rechtbank ten onrechte heeft bepaald dat het sluitingsbevel zich niet verdraagt met de regels van het bestuursrecht. Daarom vernietigd de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te Groningen. De Afdeling zal doen wat de rechtbank zou behoren te doen en het beroep van de coffeeshopexploitant ongegrond verklaren.

__

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt burgemeester E.Haaksman, telefoon 0596-639911.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie