Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chronisch vermoeidheidssyndroom steeds vaker vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 15-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Chronisch vermoeidheidssyndroom steeds vaker vastgesteld

Bijna één op de vijfhonderd Nederlanders lijdt aan ME, ook wel het chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd. Van de patiënten is 8 procent jonger dan 18 jaar.

Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek onder 700 huisartsen, dat door de universiteit van Nijmegen in opdracht van het ME-Fonds werd uitgevoerd. In 1993 werd voor het eerst een dergelijk onderzoek gehouden, omdat niemand toen nog wist hoeveel ME/CVS-patiënten er in ons land waren. Onlangs heeft het ME-Fonds het onderzoek laten herhalen in de verwachting dat, nu meer artsen bekend zijn met de ziekte, de diagnose ME/CVS vermoedelijk vaker gesteld zou worden. Dat bleek inderdaad het geval: het aantal gevallen is gestegen van 112 naar 195 patiënten per 100.000 Nederlanders. De verdeling tussen mannen en vrouwen is hetzelfde gebleven, namelijk 1:4. Het aantal jeugdige patiënten bedraagt 15 per 100.000 Nederlanders. Voor deze categorie heeft de ziekte uiteraard nog veel verder strekkende gevolgen dan voor volwassenen.

Gemiddeld heeft iedere huisarts zo'n 5 ME/CVS-gevallen in zijn praktijk. Driekwart van de huisartsen verwijst deze door naar een medisch specialist, ruim een derde stuurt hen naar paramedische hulpverleners - fysiotherapeut, diëtist - en naar de geestelijke gezondheidszorg. Meer dan de helft zegt ME/CVS-patiënten ook zelf te begeleiden. Opvallend is dat nog altijd 13 procent van de huisartsen zegt geen ME/CVS in de praktijk tegen te komen. Bij de helft hiervan ligt de oorzaak in het feit dat de betreffende huisarts in principe weigert de diagnose CVS te stellen.

ME/CVS is een chronische aandoening die zich uit in invaliderende vermoeidheid, spierpijn, geheugenverlies en tal van andere stoornissen, zonder dat daarvoor een duidelijke reden aanwijsbaar is. Doordat de oorzaken nog onbekend zijn, bestaat er ook geen afdoende remedie. ME/CVS is wereldwijd dan ook een aanzienlijk probleem. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er naar schatting 1,5 tot 2 miljoen patiënten. Recente wetenschappelijke publicaties zoeken de mogelijke oorzaak onder meer in een chronische ontregeling van de cortisol- en adrenalinehuishouding.

Amsterdam, 15 maart 2000

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fransje van der Waals, bestuurslid ME-Fonds: e-mail vanderwaals@biomed.nl of faxnummer 020-671 62 97.

De samenvatting van het onderzoeksrapport is verkrijgbaar bij het secretariaat van het ME-Fonds: telefoon 020-420 68 61.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie