Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gortzak (PvdA) over Europees kaderverdrag minderheden

Datum nieuwsfeit: 15-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 15 maart 2000

PVDA-KAMERLID GORTZAK OVER EUROPEES KADERVERDRAG MINDERHEDEN

Namens de PvdA voerde Wouter Gortzak het woord bij de plenaire behandeling in de Tweede Kamer van de goedkeuring van het Europees Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden. Hij verklaarde zijn instemming met het regeringsstandpunt over het Verdrag. Anders dan andere (West-)Europese regeringen heeft het kabinet namelijk de werkingssfeer van het Verdrag niet beperkt tot zgn. traditionele minderheden (als in Nederland de Friezen), maar dat ook van toepassing verklaart op de in Nederland wonende etnische minderheden, (voorlopig) voor zover deze gerekend worden tot de doelgroepen van het integratiebeleid.

Problematisch oordeelde hij, met anderen, de controle op de naleving ervan. Hij drong er in dit verband op aan dat het kabinet (en andere regeringen) zich tijdig het hoofd breken over te trekken consequenties bij overtreding. De reactie op de recente ontwikkelingen hadden eerder een ad hoc dan een weloverwogen karakter.

Tenslotte drong hij aan op nadere studie, bij voorkeur door een multi-etnisch en multireligieus samengesteld gezelschap, naar de verhouding tussen dominant Nederlandse waarden en normen, als vastgelegd in grondwet en andere wetten, en elementen uit de minderheidsculturen die daarmee niet per se in overeenstemming zijn.

Hij maakte daarbij een onderscheid tussen (a) afwijkende normen, waarden en gebruiken die binnen de beslotenheid van de eigen groep worden nageleefd en die niet strijdig zijn met de dominante normen en waarden, (b) afwijkende normen, waarden en gebruiken die weliswaar binnen de beslotenheid van de groep worden nageleefd maar die fundamenteel strijdig zijn met onze wet- en regelgeving en (c) afwijkende normen, waarden en gebruiken die mogelijk in de Nederlandse wet- en regelgeving ingepast kunnen worden.

In zijn beantwoording nam minister Van Boxtel van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties a.i. deze suggestie over. Het ministerie zal zich over die vraagstelling buigen en daarover een notitie voorbereiden.

Voor nadere informatie: Wouter Gortzak 070-318 2790

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie