Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV ZB komt op voor rechten zelfstandigen zonder personeel

Datum nieuwsfeit: 15-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BONDGENOTEN

FNV ZB komt op voor rechten zelfstandigen zonder personeel
FNV Zelfstandige Bondgenoten start een campagne voor een betere rechtspositie van zelfstandigen zonder personeel en freelancers. Directe aanleiding is een bodemprocedure die vandaag wordt behandeld door het Gerechtshof in Den Bosch. Hier bepleiten drie zelfstandigen die grotendeels werken voor diverse Rabobanken dat de Belastingdienst hen als ondernemers moet blijven aanmerken. Als dat niet gebeurt, komt hun broodwinning in gevaar. De zaak van de consultants vormt slechts het topje van de ijsberg. Duizenden zelfstandigen zonder personeel zijn verwikkeld in langdurige gevechten met uitvoeringsinstellingen of de Belastingdienst over hun erkenning als zelfstandige.

Advocaat Ruud Dekker van Dekker Smits Advocaten in Rosmalen verdedigt de belangen van de drie financiële consultants, die diensten leveren aan diverse filialen van de Rabobank. De drie maken deel uit van een groep van 235 consultants die gebruik maken van de diensten van de Welten Groep, een serviceorganisatie voor zelfstandigen.

Dekker: 'De Belastingdienst stelt dat er een gezagsverhouding bestaat tussen de Rabobank en de zelfstandigen. Volgens de Belastingdienst is het niet mogelijk een onderneming te drijven met als kernactiviteit het tijdelijk vervangen van personeel. Er zou geen sprake zijn van zelfstandigheid, maar van een opeenvolging van tijdelijke dienstbetrekkingen. De Hoge Raad heeft echter al in 1931 uitgemaakt dat het mogelijk is om van het puur verrichten van vervangingswerkzaamheden je beroep te maken. Dat het bankfiliaal de zelfstandige aanwijzingen kan geven, wil niet zeggen dat er een gezagsverhouding bestaat. Dat is normaal in de relatie tussen opdrachtgever en zelfstandige opdrachtnemer.'
Waar het om gaat is of de zelfstandige voldoende 'onafhankelijk' is ten opzichte van zijn opdrachtgevers. Dat de zelfstandigen in kwestie ondernemersrisico's lopen, is volgens Dekker wel duidelijk. Ze hebben sterk wisselende inkomsten, geen garantie op werk en zijn aansprakelijk voor de kwaliteit van de geleverde diensten.
Onrechtvaardige regels
De consultants van de Welten Groep staan niet alleen in hun problemen met uitvoeringsinstellingen en de Belastingdienst. Duizenden zelfstandigen zonder personeel en freelancers zijn de dupe van inconsistente wetten en regels, die onrechtvaardigheid in de hand werken. Zij worden hierdoor belemmerd in hun beroepsuitoefening. Dat is ontoelaatbaar, zeker nu het aantal zelfstandigen zonder personeel en freelancers explosief groeit. FNV Zelfstandige Bondgenoten behartigt de collectieve en individuele belangen van zelfstandigen zonder personeel. In het beleid van FNV ZB heeft de rechtspositie van zelfstandigen top prioriteit.

Eén uitleg, één loket
FNV ZB vindt dat zelfstandigen zonder personeel vooraf zekerheid moeten krijgen over de vraag of zij wel of geen ondernemer zijn. Er moet een heldere definitie komen, die maar voor één uitleg vatbaar is. Zowel uitvoeringsinstellingen als fiscus moeten die definitie gaan hanteren. Ondernemers zouden voor de toetsing van hun ondernemerschap terecht moeten kunnen bij een zelfstandig loket, ondergebracht bij de Kamer van Koophandel of de Centra voor Werk en Inkomen.
Dringende oproep aan alle zelfstandigen en freelancers Alleen samen lukt het om een betere rechtspositie bij de overheid af te dwingen. Daarom doet FNV Zelfstandige Bondgenoten een dringende oproep aan alle zelfstandigen zonder personeel en freelancers die problemen ondervinden of hebben ondervonden met hun erkenning als zelfstandige. Zij kunnen hun ervaringen melden bij FNV ZB. Dat kan zowel per telefoon (030-2637203), per fax (030-2637215 als per e-mail: (zelfstandigen@bg.fnv.nl). FNV ZB zal alle persoonlijke verhalen bundelen in een brochure. Voorzitter Martin Spanjers van FNV ZB zal deze brochure presenteren tijdens een informatie- en discussiebijeenkomst op 1 mei 2000. Ook zal professor Leo Stevens, voorzitter van de projectgroep 'harmonisatie van het ondernemers- en zelfstandigenbegrip', tijdens die bijeenkomst het adviesrapport van zijn projectgroep toelichten.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie