Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AOb negatief over wetsvoorstel `Interimwet zij-instromers'

Datum nieuwsfeit: 15-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Algemene Onderwijsbond


Actueel nieuws

AOb is negatief over wetsvoorstel `Interimwet zij-instromers'

Utrecht, 15 maart 2000 - De Interimwet die de inzet van zij-instromers in het onderwijs moet regelen, biedt te weinig waarborgen voor het behoud van kwaliteit in het onderwijs. Dit stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op het wetsvoorstel `Interimwet zij-instromers'.

De AOb erkent dat er noodmaatregelen nodig zijn om het lerarentekort terug te dringen en de werkdruk voor onderwijspersoneel te verminderen. Het aanboren van nieuwe bronnen in de zoektocht naar leraren - `onbevoegden voor de klas' - is een tijdelijke oplossing voor de dringende vraag naar leraren. De Interimwet die de zij-instroom moet regelen maakt echter onvoldoende duidelijk op welke competenties deze onbevoegden worden getoetst voordat zij voor de klas mogen staan. Er zijn teveel onduidelijkheden over de toetsing die de zij-instromers moeten doorstaan. Ook maakt de AOb zich grote zorgen over de begeleiding op de werkplek van deze nieuwelingen in het onderwijs.

De grootste vakorganisatie in het onderwijs betreurt het dat zij niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van het wetsvoorstel. De AOb maakt zich zorgen over het imago van het lerarenberoep en de kwaliteit in de klas. Hij meldt de Tweede Kamer in de brief dat de achterban zich geschoffeerd voelt, nu het beroep waar zij jarenlang voor geleerd hebben zo weinig waard lijkt te zijn. Men ziet onbevoegde leraren binnenkomen op hogere salarissen, onder betere condities, zonder noemenswaardige opleiding en dat gaat zich wreken. We moeten onze aandacht ook richten op het vasthouden van het reeds aanwezige personeel, aldus de AOb.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie