Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

College Capelle investeert in ambtelijke organisatie

Datum nieuwsfeit: 15-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel


Capels college investeert in ambtelijke organisatie

Nu ruim een jaar later de organisatie ervaring heeft opgedaan in die nieuwe vorm, is duidelijk dat inderdaad een flinke kwaliteitsverbetering is gerealiseerd. Maar voor het realiseren van een ook buiten duidelijk zichtbare kwaliteitsverbetering (dus voor het werkelijk halen van het ambitieniveau van organisatie en gemeentebestuur in kwantitatieve en kwalitatieve zin) is het nodig om tijdig ook de omvang van de ambtelijke organisatie aan te passen. Dit bleek in het bijzonder tijdens het passen en meten aan onder andere de beleidsplanning en de binnen deze planning gestelde prioriteiten voor dit jaar.

Het management heeft alle knelpunten in beeld gebracht en vertaald in concrete maatregelen om de ambities van het college te kunnen realiseren. Het uitgangspunt hierbij is dat de dienstverlening aan de stad bovenaan staat en de gemeentelijke organisatie in kwalitatieve en kwantitatieve zin van een solide functioneringsbasis wordt voorzien (het huis op orde). Daarnaast bekijkt het college samen met het managementteam of er prioriteiten binnen het beleidsplan verschoven moeten worden.

Het college van burgemeester en wethouders realiseert zich de noodzaak van een tijdige impuls in de organisatie; tijdig betekent hier nu. Binnen de discipline van de jaarlijkse begrotingscyclus zou het college normaliter pas voorstellen voor deze impuls doen bij de Voorjaarsnota. Daarmee zouden voor dit jaar echter een aantal kansen voor kwaliteit blijven liggen. Daarom heeft het college afgelopen vrijdag 10 maart besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen om reeds nu 1,8 miljoen te onttrekken aan de algemene reserve om de knelpunten in de organisatie voor dit moment op te lossen. Met dit geld kunnen eenmalige investeringen worden gedaan in de organisatie om tijdelijk achterstanden in de bedrijfsvoering in te lopen. Het gaat hierbij om onder andere de administratieve organisatie, financieel beheer, automatisering, personeel. Bovendien wordt hiermee gewerkt aan ruimte voor niet geplande beleidsactiviteiten, het versterken van de juridische control, de ondersteuning van het bestuur en Human Resource Management (HRM).

De kwantiteitsimpuls is echter voor de lange termijn nodig. Daarom zal het college bij de Voorjaarsnota ook met voorstellen komen voor de langere termijn. Met de eenmalige investering wordt dan ook geen verplichting voor de toekomst gecreeerd. Berekend is dat voor 2000 eenmalig een bedrag van 2,4 miljoen (inclusief de eerder genoemde 1,8) nodig is, en jaarlijks een bedrag van 3 tot 3,5 miljoen gulden. Van het eenmalige bedrag komt fl. 600.000,- beschikbaar door verschuiving in de bestaande budgetten en komt 1,8 miljoen uit de algemene reserves.

Met de investering in de organisatie die toch hard nodig was; vergelijk de investeringen in- en de omvang van de Capelse organisatie met die van vergelijkbare gemeenten in de regio kunnen alle voorgenomen plannen voor de stad op een goede manier gerealiseerd worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie