Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Boedelscheiding psychiatrie en theologie

Datum nieuwsfeit: 16-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


14 maart 2000
Boedelscheiding tussen psychiatrie en theologie ontmaskerd

Met grote regelmaat worden mensen via de media geconfronteerd met alarmerende berichten over het gebruik van allerhande kalmerende middelen. De toeschouwer kan hierbij het gevoel bekruipen dat de huisarts tot een kastelein met een witte jas wordt gemaakt. Eén van de hoofdstellingen uit het proefschrift 'Vrijheid en disposities' van dominee Guus Labooy plaatst deze actuele ontwikkeling in een breder verband. 'De verdringing van ons onuitwisbare verlangen naar God zal in de maatschappij tot stelselmatige medicalisering van de gevoelens van onrust, zinloosheid, leegte en schuld leiden. Afhankelijk van de medische conjunctuur zal die medicalisering meer farmacologisch of meer psychologisch uitpakken.' In de interdisciplinaire studie stelt Labooy de fundamenten van het denken van na de Verlichting ter discussie. Hij hoopt op 16 maart te promoveren aan de faculteit Godgeleerdheid.

Volgens Labooy is vrijheid een alledaags gegeven. De mens heeft verantwoordelijkheid, en dat veronderstelt dat we iets kunnen doen of laten. Stel nu dat een rechter echter zegt: 'Deze moord kunnen we deze man niet aanrekenen. Onze gedachten en handelingen zijn immers neurochemisch bepaald? Er was dus een verkeerde concentratie van een bepaald stofje in zijn hersenen, maar daar kan die man niets aan doen. Dat we iemand 'vrij' noemen, betekent niet dat hij anders had kunnen handelen, maar dat hij aangepast gedrag vertoont.' Deze rechter vertolkt volgens Labooy een gangbaar geluid in de huidige filosofische discussie.

In zijn onderzoek geeft Labooy een gedetailleerde begripsanalyse van vrijheid en disposities. Met het woord 'disposities' doelt hij op bijvoorbeeld de neurochemische disposities die ons gedrag bepalen. De analyse van deze twee kernbegrippen biedt een oplossing voor de genoemde problematiek zoals die zich voordoet op het terrein van de biologische psychiatrie (de psychiatrie die werkt met farmacologische beïnvloeding van de hersenen). Hierbij houdt Labooy vast aan een authentieke vorm van vrijheid. De oplossing wordt hem in handen gespeeld uit een verrassende hoek: de monnik Duns Scotus (1266-1308). Scotus heeft, lang voordat het woord 'neurochemisch' geboren werd, de problematiek van onze vrijheid én onze bepaaldheid door disposities al doordacht. Het resultaat hiervan past Labooy toe op de geschetste begripsmatige problemen in de psychiatrie. Hij verdedigt zo de conclusie, dat de christelijke filosofische traditie een betere basis vormt voor de filosofische doordenking van de (biologische) psychiatrie dan haar contemporaine filosofische rivalen. Zij kunnen immers niet zowel de vrijheid als de dispositionele bepaaldheid een plek geven. Zo ontmaskert hij een 'boedelscheiding' tussen psychiatrie en theologie als een moderne mythe.

Na zijn studie medicijnen werkte Guus Labooy als basisarts in een psychiatrisch ziekenhuis voor mensen met verslavingsproblematiek. In die tijd heeft hij ook zijn studie theologie afgerond. Momenteel is hij werkzaam in Hoek van Holland als predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk.

Donderdag 16 Maart 2000, 14.30 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie: 'Vrijheid en disposities. Een wijsgerig-theologische begripsanalyse met het oog op de biologische psychiatrie.' Ds. G.H. Labooy, faculteit Godgeleerdheid

Voorlichter Johan Vlasblom

(030) 253 4073 of 253 2572

Home UU Uw reactie Find

Laatst gewijzigd: 14 maart, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie