Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geregistreerde werkloosheid verder gedaald

Datum nieuwsfeit: 16-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Geregistreerde werkloosheid verder gedaald

De werkloosheid is verder gedaald. Het aantal geregistreerde werklozen kwam in de maanden december-februari gemiddeld uit op 201 duizend. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is het aantal werklozen nu ruim zestigduizend lager. De werkloosheid is dus met gemiddeld vijfduizend per maand gedaald.

Daling geregistreerde werkloosheid
In de maanden december 1999 - februari 2000 kwam het aantal geregistreerde werklozen uit op 201 duizend. Dat is evenveel als in de maanden november 1999 - januari 2000. Door seizoensinvloeden is de werkloosheid in het begin van het jaar altijd hoger. Na verwijdering van de seizoeneffecten komt het nieuwste werkloosheidscijfer dan ook vijfduizend lager uit dan in de vorige driemaandsperiode. De werkloosheid is dus verder gedaald.

Daling vijfduizend per maand
De werkloosheidscijfers zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek en hebben daarom een onnauwkeurigheidsmarge. De tendens van de werkloosheid kan daarom het beste over een wat langere periode worden vastgesteld. Vergeleken met een jaar geleden is de werkloosheid met 62 duizend mensen afgenomen. Dat is een daling van ruim vijfduizend per maand. Al ongeveer anderhalf jaar daalt de werkloosheid in dit tempo. Daarvoor lag het dalingstempo iets hoger.

Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een arbeidsbureau staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers zijn gebaseerd op de registratie van de arbeidsbureaus en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproef-onderzoek dat maandelijks onder ruim tienduizend mensen in Nederland wordt gehouden. Omdat de geregistreerde werkloosheidscijfers zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek, hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. Alleen uit grote veranderingen en uit veranderingen die zich gedurende een langere periode voortdurend aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid. Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses. Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie