Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waterpakt oordeelt aan vooravond Wereld Water Forum

Datum nieuwsfeit: 16-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT15 maart 2000 (relevant voor World Water Forum, achtergrondinformatie en cartoon beschikbaar)

Waterpakt (*) oordeelt aan vooravond Wereld Water Forum

"The Good, the Bad and the Ugly” van het
Nederlandse waterbeleid

Het Nederlandse waterbeleid heeft de afgelopen jaren heel wat bereikt. Maar waar blijven kansen liggen en waar wordt er ronduit met de pet naar gegooid? Aan de vooravond van het tweede Wereld Water Forum maakt Stichting Waterpakt (waarin verenigd: Waddenvereniging, Stichting Reinwater, Stichting De Noordzee en IJsselmeervereniging) de balans op: The Good, The Bad and The Ugly.

The Good
Toegegeven, er zijn heel wat daden gesteld. Afgelopen jaren is bijvoorbeeld de industrie een stuk schoner gaan produceren. Voor veel probleemstoffen zijn de lozingen meer dan gehalveerd ten opzichte van 1985. Rioolwater wordt flink gezuiverd alvorens het wordt geloosd. Ook zijn er veel mooie voornemens: Het Nederlandse water- en milieubeleid gaat uit van een vrijwel schoon milieu in 2010 en van gesloten productiekringlopen in 2020 (geen lozingen meer). En met de Vierde Nota Waterhuishouding (NW4) treedt waterbeherend Nederland een nieuwe fase binnen: de strijd tegen het water maakt plaats voor het samenwerken mét het water. Enkele goede voorbeelden:

·       regenwater,
voorheen zo snel mogelijk afgevoerd naar zee, wordt voortaan langer vastgehouden om verdroging en inklinking (bodemdaling!) te kunnen tegengaan.

·       er
worden 'natte' gebieden aangewezen om piekafvoeren van de rivieren te kunnen opvangen en er wordt rekening gehouden met bouwen in de uiterwaarden.

·       natuurontwikkeling
bij rivieren wordt bevorderd met glooiende oevers, moerasgebiedjes en rietkragen in plaats van alleen harde rivierdijken.
·       het
minder rigide vastleggen van de kustlijn: wel degelijk kustverdediging, maar dan op een intelligente, 'natuurlijke' manier.
The Bad
Toch blijkt in de praktijk dat het nog lang niet overal rozegeur en maneschijn is. Zo krijgt schoon water nog steeds niet volop de ruimte. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat ondanks alle voorziene maatregelen de mooie doelen voor 2010 en 2020 onbereikbaar zijn. De daden blijven ver achter bij de mooie woorden.

Enkele willekeurige voorbeelden:

·       de
bloembollenteelt groeit nog altijd, vaak juist in gebieden met zoute kwel. Zo moet zoet water worden verspild voor zoutbestrijding door middel van doorspoelen.

·       ondanks
alle vooruitgang worden nog steeds grote hoeveelheden zware metalen, ontsmettingsmiddelen of warm koelwater geloosd op het oppervlaktewater. Zo komen er dankzij Hoogovens nog steeds PAK’s en zware metalen in het water en zijn Nederlandse energiecentrales nog altijd verantwoordelijk voor de lozing van warm koelwater, waardoor zuurstofproblemen optreden.
Kleine verspreide vervuilingsbronnen veroorzaken tegenwoordig voorál de stagnatie in de verbetering van de waterkwaliteit. Op weg naar echt schoon water zijn wij nog maar pas halverwege. Het dichtbevolkte Nederland telt nog grote aantallen kleine vervuilingsbronnen, zoals:

·       Bestrijdingsmiddelen
uit landbouw, tuinbouw, veeteelt.

·       Zink,
lood en koper die weglekken uit dakgoten en waterleidingen.
·       Giftige
PAK's uit de uitlaten van auto's en schepen.

·       TBT-gif
en koper uit aangroeiwerende verven op scheepswanden.
·       Nederland
heeft nog een fors mestprobleem ten koste van de Nederlandse bodem en het grond- en oppervlaktewater. Zelfs ondanks de betere plannen zal algensoep de Nederlandse wateren nog tot ver in deze eeuw doen kleuren en geuren. Nederland voldoet dan ook lang niet aan de Europese nitraatrichtlijn en is daarvoor onlangs veroordeeld door de Nederlandse rechter. Ook zal Nederland dit binnenkort moeten uitleggen bij het Europese Hof. Op veel terreinen zijn er nu wel genoeg milieuregels. Maar die regels moeten dan ook wel worden uitgevoerd en gehandhaafd. Dat vergt ook soepele samenwerking (en geen tegenwerking of vliegenafvangerij van overheden onderling).

·       Helaas
ligt er op het vlak van de bestuurlijke afstemming van milieuregels nog vaak een schone taak.

The Ugly
Tenslotte constateren de Waterpakt-organisaties nog een aantal issues waar het Nederlandse beleid nog absoluut tekort schiet:

·       Gif
in dieren en voedsel
Nog altijd is de economie niet echt gericht op schoon produceren. De chloorindustrie is in Nederland bijvoorbeeld nog steeds niet stopgezet. Dat heeft talrijke ecologische én economische gevolgen: voortplantingsproblemen bij zoetwater- en zeezoogdieren en vogels (otters, zeehonden, walvissen, schelpdieren, eenden en futen), ongezond hoge gehalten aan bestrijdingsmiddelen en dioxinen in veel vissoorten en miljardenkosten voor het verwijderen van bestrijdingsmiddelen en nitraten uit drinkwater.


·       Bagger
en waterbodems
In nagenoeg alle Nederlandse oppervlaktewateren licht matig tot sterk vervuild slib op de waterbodem. De overheid weet niets anders te bedenken dan een groot aantal diepe gaten te graven en het giftige slib daar maar in te gooien!


·       Ontbreken
internationale regelgeving
Nog altijd ontbreken er duidelijke en goede regels voor het zeegebied buiten de 12-mijlszone. Daarom mogen plantaardige oliën zoals paraffine gewoon gedumpt worden terwijl zeevogels daar wel degelijk aan doodgaan. Goede controle op schadelijke en onwenselijke ontwikkelingen ontbreekt zoals treurig genoeg blijkt uit het plan voor een commerciële zendmast in de Noordzee bij Nederland en de overbevissing in de Noordzee.

- - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - -

-     einde
bericht        - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -
Voor meer informatie: Stichting Waterpakt: 020  47 00 772
Bij dit persbericht is een cartoon beschikbaar, bijschrift bij cartoon:
‘Aan de vooravond van het Wereld Water Forum gunnen vier water-milieuorganisaties, verenigd in Stichting Waterpakt, prins Willem Alexander een blik op de milieuproblemen die vergeten dreigen te worden’.

(*) Stichting Waterpakt is een samenwerkingsverband van De Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Reinwater en de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...