Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

E-maillezer van Comsys en Van Dale leest e-mail voor

Datum nieuwsfeit: 16-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

E-maillezer eerste product van samenwerking tussen Comsys en Van Dale Verregaande samenwerking op gebied van taal- en spraaktechnologie

Soesterberg/Utrecht, 15 maart 2000 - Comsys en Van Dale Lexicografie gaan nauw samenwerken op het gebied van taal- en spraaktechnologie. Doel van de samenwerking is het toepassen van de Tekst-naar-spraak (TTS) software van Fluency, onderdeel van Van Dale, in allerlei applicaties waarbij sprake is van gesproken informatieoverdracht via de telefoon of computer. In combinatie met de technische kennis van ICT en spraakprogrammatuur van Comsys wordt deze software uitgebreid en aangepast voor veel verschillende toepassingen. Als eerste product van de samenwerking ontwikkelden Comsys en Van Dale de Fluency E-maillezer voor de Nederlandstalige markt.
Van Dale heeft door de recente overname van de spraaktechnologieonderneming Fluency de beschikking gekregen over software voor kwalitatief zeer hoogwaardige TTS-conversie voor het Nederlands. Deze software maakt door de computer uitgesproken tekst verstaanbaar en begrijpelijk, waarmee aanzienlijke verbeteringen in de gebruiksvriendelijkheid van geautomatiseerde telefoongesprekken en informatievoorziening worden bereikt. Het voorlezen van e-mailberichten stelt bijvoorbeeld hogere eisen aan de Tekst-naar-spraaksoftware dan de standaardantwoorden van de computer op vragen over reistijden of beurskoersen.

Het voorlezen van e-mailberichten is lastig door het vaak slordige, informele taalgebruik. Om deze berichten toch zo goed mogelijk te kunnen voorlezen worden verschillende softwaremodules gebruikt die een tekst controleren of voorbewerken. Eerst wordt de tekst van het bericht opgeschoond: losse regels worden samengevoegd tot alinea's, tekens die niet uitgesproken hoeven te worden, worden verwijderd. Door een andere module wordt vastgesteld of het bericht in het Nederlands is opgesteld of in een andere taal. De door Comsys ontwikkelde "number solver" herschrijft getallen zodanig dat ze door TTS correct geïnterpreteerd worden als geldbedragen, telefoonnummers, postcodes etc. Ten slotte kan het Tekst-naar-spraaksysteem voorzien worden van specifiek op de gebruiker toegesneden woordenlijsten, gebaseerd op de zeer uitgebreide lexicografische dataverzameling van Van Dale. Op deze manier kan de e-mail verstaanbaar en begrijpelijk worden voorgelezen, via computer of telefoon.

De verschillende modules kunnen eenvoudig in andere applicaties worden ingebouwd. Call centers en telecomoperators kunnen met deze modulaire aanpak van spraaktechnologie-applicaties hun dienstenpakket doelgericht uitbreiden. Naast het voorlezen van e-mailberichten via de telefoon kan een grote verscheidenheid aan diensten worden aangeboden: het samenvatten en voorlezen van artikelen, het voorlezen van nieuwsberichten en beurskoersen, maar ook het uitvoeren van zoekopdrachten op Internet en het op afstand in- en uitschakelen van apparaten.
De Fluency E-maillezer zal in twee versies aangeboden worden: een "server"-versie die het mogelijk maakt via de (mobiele) telefoon e-mailberichten op te vragen en te beluisteren, en een "desktop"-versie die op een pc gebruikt kan worden in combinatie met e-mailprogramma's als Outlook.

Over Comsys
Comsys (www.comsys.nl) specialiseert zich al vijftien jaar in het verbeteren van de communicatie tussen mens en computer en tussen onderneming en de klant. De nieuwste ICT-ontwikkelingen, zoals spraaktechnologie, worden steeds vaker geïntegreerd in de Comsyssystemen om de geautomatiseerde dialoog met de klant zo effectief mogelijk te laten verlopen. Comsys ondersteunt deze dialoog door uniforme afhandeling van e-mail, fax, web en andere communicatiekanalen. Comsys levert op spraaktechnologie gebaseerde Interactive-Voice-responsesystemen en verzorgt de technische integratie van customer contact centres met Internet, telefoonnetwerken en databases. Zowel individuele ondernemingen en organisaties als grote (mobiele) telecommunicatieaanbieders maken gebruik van de oplossingen van Comsys om hun dienstverlening uit te breiden en het contact met de klant te versterken. Naast de ervaring op het gebied van spraak- en taaltechnologie levert Comsys de kennis van de verschillende
multi-channel-marketingtechnieken die ondernemingen in staat stelt klanten te krijgen en te behouden. Comsys is actief vanuit vestigingen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Over Van Dale Lexicografie
Van Dale Lexicografie (www.vandale.nl) is de grootste woordenboekuitgever in het Nederlandse taalgebied. De 'Grote Van Dale' verschijnt al sinds 1872 en in september 1999 is de 13e editie van dit woordenboek verschenen. Van Dale geeft ook woordenboeken uit voor het Frans, Duits, Engels, Spaans en Zweeds. Het Spreekwoordenboek, Etymologisch woordenboek, Idioomwoordenboek en het Synoniemenwoordenboek vormen de reeks Leeswoordenboeken. Voor kinderen heeft Van Dale het Junior- en het Basiswoordenboek. Deze laatste verschijnen, evenals de meeste andere woordenboeken van Van Dale, ook op cd-rom. De website van Van Dale, het Van Dale Taalweb, is te vinden onder: www.vandale.nl. Van Dale Lexicografie levert eveneens data in licentie aan producenten van o.a. spellingcheckers en vertaalprogramma's.
Fluency Speech Technology (www.fluency.nl), opgericht in 1997, ontwikkelt software voor spraaksynthese en tekst-naar-spraakconversie. Deze software wordt onder andere gebruikt in elektronische woordenboeken van Van Dale, in hulpmiddelen voor gehandicapten, en in telecomapplicaties. Sinds november 1999 is Fluency onderdeel van Van Dale Lexicografie.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie:

Comsys
Veronique van Zanten
Tel: 070-346 3760
e-mail: (v.vanzanten@wxs.nl)

Van Dale
Marjolien de Vries
Tel: 030-232 4711
e-mail: (marjolien.de.vries@vandale.nl)

(De desktopversie van de Fluency E-maillezer is op cd-rom verkrijgbaar via bovenstaande telefoonnummers)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie