Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gezonken vrachtschip 'Iugo' moet worden geborgen

Datum nieuwsfeit: 16-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT


16 maart 2000

VRACHTSCHIP 'IUGO' MOET WORDEN GEBORGEN

De directie Noordzee van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de eigenaar van het vrachtschip 'Iugo', dat op 4 maart 2000 33 mijl ten westen van Katwijk is gezonken, medegedeeld dat het schip moet worden geborgen in verband met het nautisch gevaar.
Onderzoek van de directie Noordzee heeft uitgewezen dat het schip, dat ruim 17 meter breed is, op bakboordzijde ligt. De waterdiepte bij het wrak is zo.n 29 meter, hetgeen betekent dat er nog slechts 11-12 meter boven het wrak staat. Omdat het gebied waar het wrak ligt een minimale vrije waterdiepte van 16 meter vraagt en het in een drukke scheepvaartroute richting Engelse oostkust ligt, heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat besloten dat het schip geborgen moet worden.

Aan de eigenaren en de verzekeraar van de 'Iugo' is meegedeeld dat maatregelen genomen moeten worden om de vrije waterdiepte te herstellen. Hoe en wanneer het schip geborgen zal worden, is nog niet bekend. Hierover wordt met de eigenaren en de verzekeraar overleg gevoerd. Overigens is het wrak van de 'Iugo' gemarkeerd, zodat de scheepvaart ervan op de hoogte is dat zij hier ruim moet navigeren.

De lading van het schip bevat millscale, een mengsel van ijzer, olie en water afkomstig van een Duitse hoogoven. Als brandstof heeft het schip tevens 225 ton zware olie en 75 ton gasolie aan boord. Omdat de lading voornamelijk zware metalen en olie bevat, heeft de directie Noordzee de eigenaar opgedragen het wrak inclusief de lading te bergen, zodanig dat er niets in het zeemilieu achterblijft. Aan de eigenaar is verder meegedeeld dat maatregelen genomen moeten worden om uitstroom van olie en/of lading te voorkomen. De verzekeraar heeft ingestemd met het geven van prioriteit aan het verwijderen van de olie, deze werkzaamheden zijn echter afhankelijk van het weer.

Directie Noordzee, afdeling Communicatie, 070 - 33 66 743.


16 mrt 00 15:36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie