Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Academici: Justitieminister discrimineert Vlamingen

Datum nieuwsfeit: 17-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verbond der Vlaamse Academici

PERSMEDEDELING : POUR LES FLAMANDS LA MEME CHOSE. HEBBEN VLAMINGEN DAN GEEN RECHT OP RECHTSBEDELING BINNEN EEN REDELIJKE TERMIJN ?

Minister van Justitie Verwilghen wil éénzijdig de taalwet wijzigen omdat ook de franstaligen in Brussel recht zouden hebben op een berechting binnen een redelijke termijn.

De Minister vergeet daarbij natuurlijk dat de Vlaamse Beweging reeds sedert jaren om die reden vraagt dat er een einde komt aan de onaanvaardbare achterstelling van de Vlmaingen door de pariteit in onder meer het Hof van Cassatie en de Raad van State.

In beide rechtscolleges is het aandeel van nederlandstalige zaken duidelijk hoger dan de helft. Door de pariteit in de samenstelling zijn de nederlandstaligen gediscrimineerd : ook al werken de nederlandstalige magistraten harder, dan nog moeten de Vlamingen beduidend langer wachten op een behandeling van hun zaak. In het Hof van Cassatie is de gemiddelde tijd vor een franstalige zaak in burgerlijke of handelszaken 18 maanden en voor een nederlandstalige zaak "zeer lang" (niemand blijkt in staat te zijn zelfs maar bij benadering de gemiddelde termijn aan te geven !). In burgerlijke of handelszaken is 75 % van de zaken Nederlands, in strafzaken 80 %, in sociale zaken 55 %. Ook bij de Raad van State is zo'n 60 % van de dossiers nederlandstalig (de relatief eenvoudige vreemdelingenzaken niet meegeteld).

Maar aan Vlaamse kant is de Minister van Justitie oostindisch doof, terwijl hij een zucht aan franstalige zijde wel wil horen ....

Een dergelijk beleid van twee maten en twee gewxichten is vanzelfsprekend niet anavaardbaar.

Verbond der Vlaamse Academici vzw
voorzitter : prof. M.E. Storme
(matthias.e.storme@vlaanderen.org)
tel (+32)75-784152.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie