Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderhandelaars-akkoord crisisdiensten: acties opgeschort

Datum nieuwsfeit: 17-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Onderhandelaars-akkoord crisisdiensten (17mrt)

Zoetermeer, 17 maart 2000

Bonden schorten acties op

Vandaag hebben ABVAKABO FNV en de andere bonden na maandenlange onderhandelingen met de werkgever GGZ een akkoord bereikt over een nieuwe crisisdienstregeling voor onder andere de RIAGG´s. De belangrijkste elementen in het akkoord zijn:

-Werknemers ontvangen voor de bijzondere aard en omstandigheden van het crisiswerk een vaste toeslag. Deze wordt tijdens ziekte (gemiddeld) doorbetaald. De hoogte van deze toeslag varieert van 75 gulden tot 300 gulden. Als een werknemer buiten zijn schuld moet stoppen met het draaien van crisisdiensten dan geldt er een afbouw regeling.

-De toeslag voor daadwerkelijke werkzaamheden buiten kantoor tijd wordt 100%, uitgezonderd de werkzaamheden van maandag tot vrijdag
18.00 uur tot 22.00 uur.Dan is de toeslag 50%.
-De werknemers krijgen meer keuzevrijheid tussen geld en vrije tijd.
-Er komt een onderzoek naar de hoe de organisatie van de crisisdienst verbeterd kan worden zodat gevaarvolle en belastende werkomstandigheden minder voorkomen.

De nieuwe regeling gaat in per 1 juli 2000. Er kan op instellingsniveau een afwijkende betere regeling worden afgesproken.

De bonden hebben de aangekondigde acties opgeschort. De landelijke stakingsdag op 29 maart gaat dus niet door. ABVAKABO FNV legt het akkoord positief aan zijn leden voor.

De problemen met de beloning van de ongeveer duizend crisiswerknemers (met name sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en psychiaters) slepen al enkele jaren. Vorig jaar eisten de bonden in de CAO-onderhandelingen een betere compensatie. Toen werd geen overeenstemming bereikt. Sindsdien heeft een werkgroep, van bonden en werkgevers, verder onderhandeld. Op 15 februari liepen de onderhandelingen stuk. In de afgelopen weken zijn op veel plaatsen in het land actiecomités opgericht en demonstratieve acties geweest. Gisteren kregen de werkgevers nog 1637 gele kaarten van crisisdienstwerknemers aangeboden. Nadat de werkgevers hun bezwaren tegen vaste toeslagen wegnamen, ontstond er ruimte voor hervatting van de onderhandelingen die tot het huidige resultaat hebben geleid.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie