Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe richtlijn veranderd winstbeeld en koers ondernemingen

Datum nieuwsfeit: 17-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

WILLIAM M. MERCER Nieuwe richtlijn veranderd winstbeeld en koersen ondernemingen
- Persbericht -
William M. Mercer adviseert bedrijven snel actie te ondernemen: Nieuwe richtlijn voor jaarverslag zal winstbeeld en koersen van ondernemingen ingrijpend veranderen

Amstelveen, 17 maart 2000 - William M. Mercer Actuarissen en Consultants adviseert Nederlandse ondernemingen nog voor de zomer in actie te komen om zich voor te bereiden op de grote gevolgen van de nieuwe internationale Richtlijn 271 over met name de verantwoording van de pensioenkosten in het jaarverslag.
'In het jaarverslag over volgend jaar zullen de pensioenen en andere personeelsbeloningen op een andere manier verwerkt moeten worden. Dit beïnvloedt de getoonde winst van de onderneming en dus ook de aandelenkoers. Zo kunnen de te verantwoorden kosten voor pensioenen bij sommige bedrijven verdubbelen en bij andere halveren. Je kunt spreken van een ware aardverschuiving op dit gebied,' aldus drs. Jeroen Steenvoorden van William M. Mercer.
Steenvoorden wijst er op dat tot 1 mei aanstaande commentaar kan worden ingediend op de plannen bij de Raad voor de Jaarverslaggeving. 'Grote ondernemingen zullen deze ontwikkeling anders bekijken dan kleinere bedrijven. Vooral voor de kleinere bedrijven betekenen de plannen een aanzienlijke extra administratieve belasting en wij verwachten dan ook wel enige protesten uit die hoek.'

Revolutionair De nieuwe Richtlijn 271 is met name wat betreft de verantwoording van de pensioenkosten voor Nederlandse begrippen revolutionair. Het pensioenoverschot of het tekort van het pensioenfonds moet voortaan in de jaarrekening van de onderneming worden verantwoord. De winst van het pensioenfonds of het verzekeringscontract zal dus direct de winst van de onderneming beïnvloeden.
Overschot kan omslaan in tekort Actuaris Bob Bunicich van William M. Mercer licht toe: 'Door lage inflatie, gematigde loonontwikkeling en de goede beleggingsresultaten hebben vele pensioenfondsen over de afgelopen twee decennia flinke overschotten opgebouwd ten opzichte van de benodigde pensioenvoorziening. De nieuwe richtlijn, die overigens ook van toepassing is op verzekerde regelingen, vereist dat dit overschot op de balans van de onderneming wordt opgenomen. In de toelichting moet worden vermeld of en in hoeverre de onderneming werkelijk aanspraak kan maken op een eventueel overschot.'
De pensioenverplichtingen en het pensioenvermogen moeten worden berekend volgens de voorgeschreven methodiek van Richtlijn 271, die bijvoorbeeld voorschrijft dat rekening moet worden gehouden met toekomstige salarisstijgingen. Dit was in Nederland tot nu toe niet gebruikelijk. Het gevolg kan zijn dat het vermeende overschot als sneeuw voor de zon verdwijnt of zelfs omslaat in een tekort.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie