Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijnvisie V en W: testcase voor integraal waterbeheer

Datum nieuwsfeit: 17-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VENW

www.minvenw.nl

MIN VenW: PERSBERICHT

RIJNVISIE: TESTCASE VOOR INTEGRAAL WATERBEHEER

Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat, presenteert op vrijdag 17 maart om 11.00 uur de Rijnvisie op het tweede Wereld Water Forum in Den Haag. De visie is met ondersteuning van het ministerie van Verkeer en Waterstaat opgesteld in samenspraak met een groot aantal maatschappelijke organisaties. Het geeft aan hoe het Rijnstroomgebied er over één generatie uit kan zien. Daarnaast geeft de visie een goed overzicht van de lessen die er de vorige eeuw geleerd zijn met betrekking tot de Rijn. Deze rivier stond begin jaren .70 nog bekend als het riool van Europa. Sindsdien is de waterkwaliteit aantoonbaar verbeterd. Verder is de natuur in en langs de Rijn gedeeltelijk hersteld.

Eén van de lessen is dat wij de rivier vroeger te veel in een keurslijf probeerden te persen. De Rijn is in de loop der tijd 85% van haar uiterwaarden kwijtgeraakt. Drainage en kanalisatie zorgde voor een te snelle afvoer van het water. De Rijn werd een soort racebaan voor water. Bij zware regenval leidde dat tot extreme hoge waterstanden.

Bij de bestrijding van het hoogwater is een belangrijke rol weggelegd voor de Internationale Rijncommissie. Na de hoogwaters van 1993 en
1995 heeft zij binnen korte tijd een Actieplan Hoogwater (Action Plan Flood Protection) opgesteld, waarin de Rijnoeverstaten zich gezamenlijk aan zeer ambitieuze doelstellingen gecommitteerd hebben. Zo moet bijvoorbeeld in 2020 de hoogste waterstand met 70 cm verlaagd zijn.

Nu bijna alle dijken op hoogte gebracht zijn, wordt er in Nederland voorbereidingen getroffen om de rivier in de toekomst meer ruimte te geven. Deze omslag in denken ziet Monique de Vries ook terug in de Rijnvisie. Nederland denkt een groot deel van de ruimte in het bestaande winterbed te vinden. Waar mogelijk zal deze herinrichting van het winterbed gecombineerd worden met natuurherstel. In de toekomst zijn ook ruimteclaims in het binnendijks gebied nodig. Structureel moeten we het water langer vasthouden bijvoorbeeld door natuurlijk herstel van beken en rivieren. Hoe die ruimteclaims precies moeten worden ingevuld, is nog punt van onderhandeling.

Voor de hoogwaterbescherming is Nederland ook sterk afhankelijk van de maatregelen bovenstrooms. Om die reden hecht staatssecretaris Monique de Vries dan ook zeer aan haar samenwerking met haar collega.s van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ter ondersteuning van die samenwerking heeft Nederland nog onlangs een substantiële financiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een retentiebekken in Bislicher Insel.

Hans Scholten, 06 - 533 79 481


17 mrt 00 10:09

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie