Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deventer college wil fors inzetten op schuldenproblematiek

Datum nieuwsfeit: 17-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Deventer

PERSBERICHT

Week 11, 17 maart 2000

Nieuw budgetadviescentrum gaat schulden aanpakken

DEVENTER COLLEGE WIL FORS INZETTEN OP SCHULDENPROBLEMATIEK

Het Deventer college van burgemeester en wethouders wil stevig inzetten op de toenemende schuldenproblematiek. Daarvoor moet er bij de sector Sociale Voorzieningen een Budget Adviescentrum Deventer (BAD) komen. De gemeenteraad heeft voor het intensiverien van schuldhulpverlening in de begroting voor dit jaar een fors bedrag opgenomen.

Ondanks gunstige economische ontwikkelingen en een sterk toegenomen werkgelegenheid blijft een grote groep Deventenaren kampen met moeilijk oplosbare
schuldensituaties. Het aantal vragen om hulp daarbij is zelfs zo sterk toegenomen dat er wachtlijsten ontstaan. Dat is een onwenselijke situatie omdat het van groot belang is in schuldensituaties zo snel mogelijk met oplossingen te komen om erger te voorkomen. Bovendien is het van belang de preventieve taken sterk uit te breiden om te voorkomen dat het aantal gezinnen met forse schulden verder toeneemt.

Het intensiveren van de schuldhulpverlening past in het recent vernieuwde armoedebeleid van de gemeente. Dat betekent dat er aandacht moet zijn voor die Deventenaren die langdurig zijn aangewezen op een laag inkomen. Uit de armoedemonitor is immers gebleken dat het met de meeste Deventenaren financieel een stuk beter gaat dan in de jaren daarvoor, maar dat er wel een harde kern is die zeer langdurig aangewezen is op een laag inkomen en dat naar verwachting ook zal blijven en waar schuldenproblematiek dan ook veelvuldig voorkomt.

Het oplossen van schuldensituaties is echter ook van groot belang bij het wegnemen van barrières naar de
arbeidsmarkt. Het hebben van schulden kan een belemmering zijn bij het zoeken naar en aanvaarden van werk. In het armoedebeleid voor de komende jaren is al besloten om voor mensen die uit de bijstand naar werk uitstromen aandacht te hebben voor nazorg. Schuldenproblematiek maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Door deze gecombineerde aandacht voor langdurige minima en het wegnemen van barrières naar de arbeidsmarkt past het BAD uitstekend in het Deventer armoedebeleid.

Het BAD wordt ondergebracht bij de sector Sociale Voorzieningen. Daarin wordt de huidige Kredietbank opgenomen. De Kredietbank krijgt daarmee een andere functie. Tot nu toe had de Kredietbank naast
schuldhulpverlening ook veel bancaire taken. Het verleggen van de aandacht en capaciteit van bankzaken naar
schuldhulpverlening is er tevens de rede voor dat de voorgenomen fusie met de Kredietbank Apeldoorn niet meer doorgaat. Voor de schuldhulpverlening in Deventer wordt samengewerkt met onder andere de stichting Thuiszorg.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie