Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland Bekent Kleur start publiekscampagne

Datum nieuwsfeit: 19-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht
21 december 1999

Vooroordelen over Asielzoekers ondermijnen draagvlak,

Nederland Bekent Kleur start publiekscampagne

Uit de resultaten van de NIPO-enquete die is gehouden voor het KRO programma OntbijtTV blijkt dat veel Nederlanders de komst van vluchtelingen naar ons land een slechte zaak vinden en dat er nog meer maatregelen moeten komen om de komst van immigranten en vluchtelingen te beperken. Uit de rest van de enquête blijkt echter ook dat het met de kennis rond vluchtelingen en asielzoekers vrij slecht gesteld is en dat veel mensen op veel vragen geen antwoord hebben. Desondanks heeft men wel een mening, maar die is kennelijk niet op kennis gebaseerd.

Dit beeld strookt met de bevindingen van Nederland Bekent Kleur en tal van andere Vluchtelingen en Antiracisme organisaties. Het aantal (geweldadige) incidenten rond vluchtelingen en AZC's neemt toe. De stemming in sommige dorpen is ronduit grimmig en vijandig te noemen, vaak zonder concrete aanleiding. Dit is voor een belangrijk deel terug te voeren op onbekendheid met de achtergrond van asielzoekers, de asielprocedure en de opvangsituatie. Uit het NIPO onderzoek blijkt echter ook dat men bereid is om gemiddeld 37,9 asielzoekers per 1000 inwoners op te vangen terwijl de provincies met de hoogste score nu op 9 per 1000 zitten. In werkelijkheid vangt Nederland dus slechts een kwart op van wat aanvaardbaar wordt geacht. Nederland Bekent Kleur concludeert hieruit dat het vluchtelingendebat en de berichtgeving in de media erg vertroebeld wordt door vooroordelen en een gebrekkige feitenkennis. Er is wel degelijk draagvlak voor de opvang van vluchtelingen.

Daarom gaat Nederland Bekend Kleur in maart van start met een draagvlak campagne voor vluchtelingen. Op 19 maart vindt op de Dam in Amsterdam de aftrap plaats van de landelijke actie week tegen racisme. Dat is tevens de start van een langlopende campagne waarin Nederland zich kan uitspreken voor de opvang van vluchtelingen. Met tal van acties en activiteiten, publikaties, debatten en een groot opgezette handtekeningen actie zullen we de aandacht vragen voor het onderwerp en proberen om de kennis rond het vluchtelingen thema te verbeteren. Nederland is wel degelijk een gastvrij land voor wie onze bescherming nodig heeft!

Voor meer informatie:
Ivo Stumpe, 020-68 97 555, 06-25 25 83 82

LEES KLEUR!
STORT FL. 35,- OP GIRO 5058 O.V.V. 'ABONNEMENT KLEUR'

NEDERLAND BEKENT KLEUR

Postbus 59606

1040 LC Amsterdam

T: (020) 689 75 55

F: (020) 618 56 91 =20
E-mail: (nbk@xs4all.nl)=20
URL: www.xs4all.nl/~nbk

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie