Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP eist opheldering gebruik verarmd uranium in Kosovo

Datum nieuwsfeit: 20-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 20 maart 2000

Uit een uitgelekte brief van NAVO Secretaris-Generaal Lord Robertson aan VN Secretaris-Generaal Kofi Annan blijkt dat er tijdens de NAVO operatie Allied Force 100 missies uitgevoerd zijn waarbij 31.000 stuks munitie met verarmd uranium (ruim 8.000 kilo verarmd uranium) gebruikt werden. SP-fraktievoorzitter Jan Marijnissen bekritiseert het feit dat de minister de Kamer hierover niet heeft ingelicht. Hij eist dat de munitie en verdere vervuilde gebieden zo snel mogelijk opgeruimd worden en dat er adequate medische opvolging georganiseerd wordt voor zowel militair personeel als voor de bevolking van voormalig Joegoslavië.

Hij stelt hierover samen met Marijke Vos (Groen Links) de volgende vragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie:


1. Heeft u kennis genomen van de brief d.d. 07 februari 2000 van NAVO Secretaris-Generaal Lord Robertson aan de Verenigde Naties Secretaris-Generaal Kofi Annan met nog niet volledige informatie over de locaties en hoeveelheid verarmd uranium in Kosovo? Zo ja, waarom is de Kamer hier niet over ingelicht? Kunt u de betreffende brief alsnog aan de Kamer doen toekomen?


2. Is de Nederlandse regering bereid de NAVO tot spoed aan te manen om alle gebieden in ex-Joegoslavië waar zich mogelijk munitie met verarmd uranium bevindt, openbaar te maken? Zo nee, waarom niet?

3. Waarom wordt er in het document slechts informatie gegeven over een beperkt gedeelte van het voormalig Joegoslavië, te weten Kosovo? Op welke wijze en door wie wordt de bevolking van voormalig Joegoslavië voorgelicht over de risico's van verarmd uranium?


4. Op welke wijze en door wie worden militairen en medewerkers van internationale organisaties die werkzaam waren en zijn in voormalig Joegoslavië, voorgelicht over de risico's van verarmd uranium?

5. Op welke wijze worden de gevolgen van het gebruik van verarmd uranium op de nationale gezondheid gemonitored? Heeft de bevolking van voormalig Joegoslavië toegang tot medische zorg in relatie tot ziektes veroorzaakt door verarmd uranium? Zo neen, is de minister bereid om binnen EU verband te pleiten voor het ter beschikking stellen van financiële middelen daartoe ongeacht de bestaande sancties tegen ex-Joegoslavië?

6. Hoe verklaart u het verschil tussen het bericht van de NAVO dat er in totaal 31.000 'rounds of DU ammunition' afgevuurd werden door alle NAVO troepen en de brief van het 'Department of the Airforce, 11th wing' die aanhaalt dat er 37.550 'rounds of 30 mm ammunition' afgevuurd werden door de Amerikaanse luchtmacht alleen?


7. Onder wiens verantwoordelijk zal de resterende munitie met verarmd uranium opgeruimd worden? Hoe lang zal dit duren?

Meer informatie:
Jan Marijnissen: 06-51212339
Johan van den Hout: 013-5440293 of 070-3183044

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie