Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen speculatie in Wateringse Veld Den Haag

Datum nieuwsfeit: 21-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag


21 maart 2000

Geen speculatie in Wateringse Veld

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 21 maart een anti- speculatiebeding ingesteld voor de Vinex locatie Wateringse Veld en binnen stedelijk gebied. De gemeente wil hiermee voorkomen dat nieuwbouw woningen uitsluitend worden gekocht met het doel deze zo snel mogelijk met winst door te verkopen. Door het opnemen van een zelfbewoningsclausule in de erfpachtvoorwaarden heeft de gemeente een middel om ongewenste speculatie tegen te gaan. Het anti- speculatiebeding is met ingang van heden van toepassing op alle nieuw af te sluiten erfpachtcontracten. De koper van een nieuwbouwwoning heeft daarmee de plicht zelf drie jaar de gekochte woning te bewonen.

Bij een inventarisatie van wederverkoop van woningen op de Vinex-locatie Wateringse Veld is gebleken dat vooral koopwoningen in de lagere prijscategorie op de huidige krappe woningmarkt veel in waarde stijgen. Stijgingen van een tot anderhalve ton in een jaar tijd zijn daarbij geen uitzondering. De woningen die op de Haaglandse Vinex-locaties worden gebouwd, zijn echter qua prijs, aantallen en categorie gebonden aan afspraken. Dit om een evenwichtige opbouw van de woningvoorraad en een goede aansluiting op de behoefte van woningzoekenden te waarborgen. Met de snelle doorverkoop van nieuwbouwwoningen worden de inspanningen om te komen tot een voorraad woningen voor de (beneden) modale inkomens echter teniet gedaan.

Zelfbewoningsplicht
Het anti-speculatiebeding houdt in dat de koper van een nieuwbouwwoning, een zelfsbewoningsplicht heeft van drie jaar. Wil de eigenaar de woningen binnen deze periode verkopen, dan moet toestemming gevraagd worden aan het college van burgemeester en wethouders. Persoonlijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld terugval in inkomen, echtscheiding of verslechterde gezondheid kunnen aanleiding zijn om de verkoop te rechtvaardigen. Wordt de woning binnen drie jaar zonder toestemming verkocht, dan wordt een boete opgelegd. Deze boete bedraagt 50% van het verschil tussen de verkoopprijs en de oorspronkelijk aankoopprijs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie