Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Arbeidsvoorziening lerarentekort te lijf via scholingsplan

Datum nieuwsfeit: 21-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ARBEIDSVOORZIENING GAAT VIA SCHOLINGSPLAN LERARENTEKORT TE LIJF

Arbeidsvoorziening Nederland is afgelopen vrijdag, 17 maart 2000, samen met het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) een uniek plan gestart om via scholing het snel groeiende tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs te bestrijden en continuïteit en kwaliteit in het voortgezet onderwijs te waarborgen. Door de reële dreiging - dat zonder ingrijpen de komende jaren steeds meer lesuren uitvallen door het lerarentekort - hebben de sociale partners en de Minister van OC&W zich achter het opmerkelijke plan 'Personeelsvoorziening Voortgezet Onderwijs schooljaar 2000-2001' geschaard.

Afgelopen zaterdag, 18 maart heeft in een aantal landelijke dagbladen (Volkskrant, Trouw en Algemeen Dagblad) een paginagrote advertentie gestaan om werkgevers aan te sporen hun vacatures te melden en om zowel werkloze als werkende werkzoekenden zich aan te melden voor opfriscursussen, zij-instroom in de opleiding en voor omscholing tot onderwijsassistent.

Wervingscampagne In opdracht van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt gaat Arbeidsvoorziening met een uitgebreide campagne gelijktijdig werkzoekenden én toekomstige werkgevende scholen werven. Scholen worden opgeroepen verwachte vacatures en stageplaatsen aan te melden en, indien mogelijk, ook een baangarantie af te geven. Herintreders of zij-instromers worden aangemoedigd zich bij Arbeidsvoorziening op te geven voor een bij- of omscholingsopleiding.

De wervingscampagne wordt ondersteund door een callcenter. Dit callcenter is op werkdagen van 09.00 tot 21.00 uur bereikbaar onder telefoonnummer 0900-2020758.

Verdere achtergrond project Het tekort aan docenten in het voortgezet onderwijs zal de komende jaren aanmerkelijk toenemen, terwijl scholen nu al problemen ondervinden bij het vinden van leerkrachten. Voor scholen is dan ook de bittere noodzaak ontstaan om breder dan voorheen en - bovenal niet langer individueel - te werven. Met het plan 'Personeelsvoorziening Voortgezet Onderwijs schooljaar 2000-2001' gaat Arbeidsvoorziening zich met een landelijke wervingscampagne richten op alle mogelijke herintreders en zogenaamde 'zij-instromers' uit andere sectoren.

Op maat leren en werken Bijzonder is dat deze opleiding voor elke toekomstige docent op maat gesneden wordt door voort te bouwen op de reeds aanwezige individuele competenties. Hiervoor worden speciale afspraken gemaakt met opleidende universiteiten en hogescholen. Zo wordt een onnodig en hinderlijk lang opleidingstraject voorkomen. Behalve bij het op maat maken, ligt de kracht van de opleiding, die voorafgaat aan de definitieve plaatsing, bij de combinatie van werken en leren mede onder begeleiding van vakdocenten op de school. Hierbij worden duidelijke kwaliteitswaarborgen ingebouwd zodat de nieuwe leerkrachten de kwaliteit kunnen leveren waar het onderwijs om vraagt.

Opfriscursussen Evenals in het primair onderwijs worden met dit plan nu ook voor het voortgezet onderwijs opfriscursussen voor bevoegde herintreders in het hele land georganiseerd. Met deze cursusvorm gecombineerd met werkplekleren kunnen herintreders in korte tijd wegwijs gemaakt worden met de laatste onderwijsvernieuwingen en weer met hernieuwd vertrouwen aan de slag als vakdocent.

Van bekwaam tot bevoegd Opmerkelijk hierbij is dat werklozen en herintreders met een afgeronde hogere beroeps- of wetenschappelijke opleiding en met voor het onderwijs relevante ervaring, zo hun lesbevoegdheid voor het VO halen. Zij worden geselecteerd via gestandaardiseerde intakes met inzet van diagnose-instrumenten op basis waarvan een traject per persoon wordt opgezet. Hetzelfde geldt voor werkzoekenden met een MBO-opleiding en relevante werkervaring die zo hun bevoegdheid voor het VMBO kunnen halen. Ook kunnen werkzoekenden met een MBO-opleiding op deze manier in aanmerking komen voor de opleiding tot technisch onderwijs assistent. Zo worden mensen geworven, die voorheen dachten nooit aan de slag te kunnen in het voortgezet onderwijs.

Resultaten Arbeidsvoorziening verwacht - afhankelijk van het aanbod van kandidaten - met dit plan circa 600 tot 1000 extra leraren in het schooljaar 2000-2001 in het voortgezet onderwijs te plaatsen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie