Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Needse schoolkinderen onderzoeken Needse Berg

Datum nieuwsfeit: 22-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
gemeente Neede

persbericht

Nummer 588, vrijdag 17 maart 2000

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Tijdens Natuurfeestweken van 22 maart tot en met 13 april

Needse schoolkinderen onderzoeken bos en geologie van de Needse Berg

Jarenlang gingen schoolkinderen een keer per jaar met de schop de natuur in om een boom te planten. Het was de Nationale Boomfeestdag. In de Neede gaat dat sinds vorig jaar anders. De schop maakt plaats voor grondboor, verrekijker, binoculair, kompas en hygrometer. Zelfs een compleet veldlaboratorium staat de kinderen ter beschikking. Boomplantdag heeft zich in Neede ontpopt tot Natuurfeestweken. Geologie en bos op de Needse Berg worden dit jaar door de schoolkinderen onder de loep genomen. Op woensdag 22 maart om 9.30 uur gaan groep 7 en 8 van de openbare basisschool De Marke samen met Bernhard Harfsterkamp en Dorien te Bokkel van het Centrum Natuur- en Milieueducatie Oost-Achterhoek als eerste aan de slag. Tot en met donderdag 13 april volgen de andere scholen.

Achterveld en Needse Berg

De gemeente Neede verzorgt al 26 jaar op of rondom de Nationale Boomfeestdag activiteiten voor de hoogste klassen van het primair onderwijs in Neede. Deze activiteiten vinden plaats in natuurreservaat Het Needse Achterveld of op het geologisch monument de Needse Berg. De kinderen maken hier kennis met de vele boeiende facetten van natuur, landschap en milieu in de omgeving van Neede. Mede door de enthousiaste inzet van de vrijwilligers van IVN en de medewerkers van Staatsbosbeheer en de gemeente Neede zijn deze activiteiten een feest geworden voor de kinderen van de Needse scholen.

met grondboor op onderzoek

Voor 1999 en volgende jaren hebben de gemeente Neede en Staatsbosbeheer het Centrum Natuur- en Milieueducatie Oost-Achterhoek benaderd om een andere invulling aan de activiteiten te geven. En zo kwam er het plan voor de Natuurfeestweken; een uitbreiding van de activiteiten, zodat de leerlingen en hun begeleiders nog meer kunnen genieten van werken in de natuur. Centraal in de nieuwe opzet staat de veldwerkles; het ene jaar in het Needse Achterveld en het andere jaar op de Needse Berg. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een veldwerkwagen, die al het materiaal bevat om buiten met succes aan de slag te kunnen. Een grondboor en halve regenpijp bijvoorbeeld, waarmee de "Needse klei" naar boven gehaald kan worden. Zo kunnen de grondsoorten van de Needse Berg bestudeerd worden. De leerlingen voeren tien van dergelijke opdrachten uit.

werkboek en linnen tas

Iedere leerling krijgt een werkboek. Het veldwerk wordt met enkele opdrachten voorbereid op school. Hiervoor is een leskistje van het CNME Oost-Achterhoek beschikbaar. Na het veldwerk, terug op school, wordt het project afgesloten met enkele opdrachten om de opgedane ervaring te verwerken en de natuurfeestweek goed af te sluiten. Als aandenken krijgen alle leerlingen een linnen draagtas.

ijstijd en woudolifant

Het aanzien van de Needse Berg is bijna volledig bepaald door de derde ijstijd (de Riss-ijstijd). Grote gletsjers stuwden toen de aardlagen ophoog, waardoor er stuwwallen, zoals de Needse Berg, ontstonden. Het boeiende van de Needse Berg is dat door de kracht van het landijs de oudere lagen gedeeltelijk ook aan het aardoppervlakte terecht zijn gekomen. Er zijn niet veel plekken in Nederland, waar zoveel verschillende geologische lagen dicht bij elkaar bekeken kunnen worden. Daardoor is er ook zo'n gevarieerde flora en fauna ontstaan. Tussen de ijstijden, zo'n 300 duizend jaar geleden werd door de oer-Rijn en oer-Maas klei afgezet die lang Needien werd genoemd, omdat deze afzetting in Neede het grondigst is onderzocht. In deze Needse klei werd een kaakfragment van de uitgestorven Woudolifant gevonden. Deze Woudolifant is nu het herkenningsteken van het geologisch natuurpad dat is uitgezet op de Needse Berg.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie