Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grootste toename van Internetgebruik in Nederland ooit

Datum nieuwsfeit: 22-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht 22 Maart 2000, Vijfde Nationale Internet Monitor(tm) wijst uit:

Tussen september 1999 en maart 2000 groeide het aantal Internet gebruikers van 2,7 naar 4,7 miljoen; de grootste toename van Internetgebruik in Nederland ooit!
De tweedeling naar inkomen wordt steeds groter!

Amsterdam, 22 maart 2000, Uit de resultaten van het telefonische gedeelte van de vijfde Nationale Internet Monitor(tm), een halfjaarlijks onderzoek van het Amsterdamse bureau Pro Active International, blijkt overduidelijk dat sinds september 1999 het gebruik van Internet in Nederland een enorme versnelling heeft doorgemaakt. Alle gemeten indicatoren zijn in dat laatste halve jaar veel sneller gestegen dan bij de voorafgaande twee onderzochte periodes van een half jaar.

Internet gebruik

- In de periode september 1998 - september 1999 nam gemiddeld per half jaar het aantal mensen dat bevestigde "thuis of op het werk in principe toegang tot Internet te hebben" met ruim 500.000 toe. In het afgelopen half jaar is dit aantal met ruim 1,5 miljoen toegenomen tot ruim 6 miljoen (48% van de bevolking). Dit hoeft niet te betekenen dat men ook feitelijk online gaat of is geweest!

- De belangrijkste indicator voor het gebruik van Internet; "Is men de afgelopen 14 dagen online geweest", nam in de vorige twee perioden gemiddeld per half jaar met 450.000 toe. Het laatste halve jaar is dit cijfer enorm gestegen met 1,9 miljoen, komende op een totaal van 4,7 miljoen (37% van de bevolking).


- Op basis van de frequentie van online gaan, is ook bepaald hoeveel mensen per gemiddelde dag online gaan. De gemiddelde stijging per half jaar was 300.000, maar in het laatste halve jaar is dat met 1 miljoen gestegen naar bijna 2,5 miljoen (bijna 20% van de bevolking).

- Ook de vraag of "men wel eens iets via Internet heeft gekocht" laat hetzelfde patroon zien. Eerst een gemiddelde stijging van 200.000 per half jaar. In het laatste halve jaar is dat een stijging geweest van bijna 1 miljoen mensen, komende op een totaal van 1,7 miljoen (13% van de bevolking).

- Daarmee in lijn is het resultaat van de vraag of men "de laatste 14 dagen iets online heeft gekocht of besteld". Dat aantal steeg gemiddeld per half jaar met 65.000. In het laatste halve jaar was de stijging 300.000, naar ruim 500.000 mensen (4% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder).
Liesbeth Hop, Directeur Pro Active International:
"Hiermee is de 'take-off' van Internet gebruik in Nederland duidelijk een feit. De opkomst van 'gratis Internet' sinds september 1999 is voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor deze versnelling. Dit verschijnsel werd 6 à 9 maanden eerder in de UK Internet User Monitor(tm) van Pro Active International voor de UK ook al geconstateerd, maar daar met minder kracht dan in Nederland".

Demografische kenmerken Internet gebruik en E-Commerce

Bezien we de resultaten van de Nationale Internet Monitor(tm) naar een aantal demografische kenmerken dan valt te zien dat de sterke stijging vrijwel overal is voorgekomen. Ten aanzien van de verschillende groepen kunnen de volgende conclusies worden getrokken:


- Bijna 50% van de mannen meldt de afgelopen 14 dagen online te zijn geweest en ruim 25% van de vrouwen doet dat. Daarmee is het aandeel vrouwen, actief op Internet in Nederland in het laatste halfjaar van 32% gestegen naar 35%.

- In een periode van 14 dagen bestelt ruim 6% van de mannen iets online (was een half jaar geleden nog 2,5%). Van de vrouwen is dat bijna 2% (was bijna 1% een half jaar geleden).


- Bij de leeftijdsgroepen onder de 35 jaar is al meer dan 50% in de afgelopen 14 dagen online geweest. Tussen 15 en 24 jaar is in een half jaar gestegen naar 63% (was 43%). De groep van 25-34 jaar geeft een verdubbeling te zien van ruim 26% naar 54%. De groep tussen de 35 en 49 jaar steeg van ruim 20% naar bijna 40%. De enige groep die slechts een langzame groei liet zien, waren de personen van boven de 50 jaar. Hier was de stijging van 11,5% naar bijna 14%.


- Online kopen komt het meest voor bij de groep tussen de 25 en 34 jaar. Ruim 22% heeft al eens iets via Internet gekocht (was een half jaar eerder 9%) en bijna 8% geeft op dat ook de laatste 14 dagen te hebben gedaan (was bijna 3%). Ook wat dat betreft blijft de groep 50+ achter. Daarvan heeft 4% wel eens wat online gekocht (was 2%).


- Bekijken we de ontwikkelingen naar welstand dan wordt de tweedeling steeds groter. Bij de groep onder modaal steeg het aandeel dat online is geweest in de afgelopen 14 dagen, van ruim 15% naar bijna 19%. Bij de groep boven 2 maal modaal is de stijging enorm geweest. In een half jaar is het percentage van deze groep, die in de afgelopen 14 dagen online zijn geweest, gestegen van 44% naar 73%. In feite mag worden aangenomen dat aan het eind van 2000 80% à 90% van deze groep online is, terwijl bij de laagste inkomensgroepen dit percentage de 25% nog niet zal hebben overschreden.

- Ook bij het online kopen is het verschil zeer groot. Bij de hoogste inkomensgroep is een stijging van 16% naar 29% te zien van de groep die wel eens iets online heeft gekocht of besteld (10% geeft aan de afgelopen 14 dagen wat online gekocht of besteld, hetgeen een half jaar geleden 4% was). De laagste inkomensgroep laat een stijging zien van 2% naar 6% (1% zegt de afgelopen 14 dagen iets te hebben gekocht of besteld, hetgeen een half jaar geleden vrijwel 0% was).

De Nationale Internet Monitor(tm) is een halfjaarlijks onderzoek dat sinds 1998 wordt uitgevoerd. Het bestaat uit een telefonisch gedeelte, dit keer onder 1.750 Nederlanders uitgevoerd in opdracht van Pro Active International door Inter/View-NSS, GFK en een online onderzoek onder 30.000 Internet gebruikers. De rapportage over het online onderzoek zal eind april verschijnen.

De Nationale Internet Monitor(tm) maakt sinds dit jaar onderdeel uit van de Pan European Internet Monitor(tm) van Pro Active International. Dat onderzoek wordt in 14 landen gehouden onder meer dan 14.000 respondenten (telefonisch) en onder meer dan 150.000 online ondervraagden. Het telefonisch gedeelte van deze Europese Monitor wordt over 2 weken gerapporteerd en het online gedeelte begin mei 2000.

Pro Active International is een zeer snelgroeiend Nederlands online marktonderzoek bureau dat inmiddels kantoren heeft in 7 Europese landen. Het maakt deel uit van het netwerk van Newconomy NV (voorheen ICOM).

Einde bericht

Voor verdere informatie of vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Liesbeth Hop, 020 - 5040300, (l.hop@proactiveinternational.com). Indien u meer wilt weten over de diensten van Pro Active International, dan kunt u kijken op www.proactiveinternational.com.PRO ACTIVE International
Online Market Research, I-Strategies and Education
European Headquarter
Nijenburg 73 B
1081 GE AMSTERDAM

Tel. + 31-20 -5040300
Fax. + 31-20 -5040301

Offices in London, Paris, Madrid, Milan, Zurich, Hamburg, Stockholm. Member Internet Advertising Bureau Europe.

www.proactiveinternational.com


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...