Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen munitie met verarmd uranium in ex-Joegoslavie

Datum nieuwsfeit: 22-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragen22.003 vragenformulier 22 maart 2000

Gemaakt: 22-3-2000 tijd: 14:10

Vragen van de leden M.B. Vos (GroenLinks) en Marijnissen (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over het gebruik van munitie met verarmd uranium in ex-Joegoslavië. (Ingezonden 22 maart
2000)


1

Heeft u kennisgenomen van de brief van 7 februari jl. van NAVO Secretaris-Generaal Lord Robertson aan de Secretaris-Generaal van de V.N. met nog niet volledige informatie over de locaties en hoeveelheid verarmd uranium in Kosovo? 1) Zo ja, waarom is de Kamer hier niet over ingelicht? 2) Kunt u de betreffende brief alsnog aan de Kamer doen toekomen?


2

Bent u bereid de NAVO tot spoed aan te manen om alle gebieden in ex-Joegoslavië waar zich mogelijk munitie met verarmd uranium bevindt, openbaar te maken? Zo neen, waarom niet?


3

Waarom wordt er in het document slechts informatie gegeven over een beperkt gedeelte van het voormalig Joegoslavië, te weten Kosovo? Op welke wijze en door wie wordt de bevolking van voormalig Joegoslavië voorgelicht over de risico's van verarmd uranium?


4

Op welke wijze en door wie worden militairen en medewerkers van internationale organisaties die werkzaam waren en zijn in voormalig Joegoslavië, voorgelicht over de risico's van verarmd uranium?


5

Op welke wijze worden de gevolgen van het gebruik van verarmd uranium voor de nationale gezondheid gemonitored? Heeft de bevolking van voormalig Joegoslavië toegang tot medische zorg bij ziektes veroorzaakt door verarmd uranium? Zo neen, is de minister van Buitenlandse Zaken bereid om binnen de EU verband te pleiten voor het ter beschikking stellen van financiële middelen daartoe ongeacht de bestaande sancties tegen ex-Joegoslavië?


6

Hoe verklaart u het verschil tussen het bericht van de NAVO dat er in totaal 31.000 `rounds of DU ammunition' afgevuurd werden door alle NAVO troepen en de brief van het `Department of the Airforce, 111th wing' die aanhaalt dat er 37.550 `rounds of 30 mm ammunition' afgevuurd werden door de Amerikaanse luchtmacht alleen? 3)


7

Onder wiens verantwoordelijkheid zal de resterende munitie met verarmd uranium opgeruimd worden? Hoe lang zal dit duren?

www.antenna.nl/wise /uranium/new.html#NEWS

Dit punt is aan de orde gekomen tijdens het Algemeen Overleg over de Balkan van 16 maart jl.

Aanhangsel Handelingen nr. 2990007890.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie