Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen D66 over ongeluk Nieuwe Zijdsvoorburgwal A'dam

Datum nieuwsfeit: 22-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

D66 Amsterdam

Mondelinge vragen van het D66-raadslid Frankfurther over het dodelijk ongeluk op de Nieuwe Zijdsvoorburgwal

22 maart 2000

Op vrijdagavond 17 maart vond er een ernstig verkeersongeluk plaats op de Nieuwezijds Voorburgwal tussen de Molsteeg en de Gravestraat. Twee Franse toeristen werden bij het oversteken door tramlijn 1 aangereden. Hierbij kwam één persoon om het leven. Een vreselijk ongeluk voor alle betrokkenen, ook voor de nabestaanden en de bestuurder van de tram.

In reactie op het ongeval van afgelopen vrijdag liet de politie weten dat dit soort ongevallen op het hele traject van deze lijn kunnen plaatsvinden en dat zij deze kruising niet bijzonder verkeersonveilig vindt. D66 heeft zich verbaasd over deze reactie en vindt deze tamelijk laconiek.

Op dit gedeelte van de Nieuwezijds zijn de laatste jaren al diverse ongelukken gebeurd, waarvan vele met ernstige afloop. Tussen 1995 en 1997 vonden er in twee jaar tijd bijna 140 ongevallen plaats, waarvan 25 met letsel. De Nieuwezijds vormt dan ook één van de zogenaamde Rode Routes in de Binnenstad.

Op de plek van het ongeluk van vrijdagavond heerst een volstrekt onoverzichtelijke situatie

van auto, fiets, tram, bus en voetgangersverkeer, waarbij de bus ook nog eens naast de tramsporen rijdt en een eigen halte heeft. De kruisende fietspaden en de her en der losliggende vluchtheuvels op onvoorspelbare plaatsen maken het chaotische beeld compleet.

Ook de oversteekplaats voor Magna Plaza leidt tot gevaarlijke situaties door de enorme voetgangers stromen die zich dagelijks van de Dam naar het genoemde winkelcentrum en de Raadhuisstraat begeven.

Het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat zich op deze plaatsen weer een ernstig ongeluk zal voordoen. De vergelijking met de ongelukken op de Amstelveenlijn en de Willemsparkweg dringt zich op. Ook daar hebben we als politiek veel te lang gewacht met het nemen van adequate maatregelen.

Graag stelt D66 de volgende vragen aan het College:
1. Wat vond u van de reactie van de politie op het ongeluk van afgelopen vrijdag?

2. Vindt u ook dat de Nieuwezijds op dit gedeelte voor overstekende voetgangers bijzonder gevaarlijk is?

3. Bent u van plan op korte termijn een onderzoek te laten verrichten naar de gevaarlijke situatie ter plekke en de Raad voorstellen te doen om de veiligheid voor overstekende voetgangers te verbeteren?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie