Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: stop fuserings-hype ziekenhuizen

Datum nieuwsfeit: 22-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE


CDA: stop fuserings-hype ziekenhuizen

Het CDA wil dat er een einde komt aan het regeringsbeleid om kleinere ziekenhuizen zo veel mogelijk te laten fuseren. De bereikbaarheid en spreiding van ziekenhuizen moet het beoordelingscriteria zijn als het gaat om de beslissing over het voortbestaan van regionale ziekenhuizen. De fusie-bonus van de overheid moet worden afgeschaft.

Woordvoerder Siem Buijs: 'De fusie-golf van de laatste jaren heeft ertoe geleid dat veel kleinere ziekenhuizen langzaam maar zeker worden opgeslokt of ontmanteld. Het gaat veelal sluipend, eerst verdwijnt de kindergeneeskunde en vervolgens zijn het omvallende domino-stenen. De verloskunde, kleine operatieve ingrepen en de eerste hulpfunctie verdwijnen, waardoor het ziekenhuis in een soort sterfhuisconstructie komt. En uiteindelijk verdwijnt uit de regio. De bevolking van de regio.s Oldenzaal, Oosterhout, Velp, Zierikzee en Venray kan erover meepraten wat dit in de praktijk betekent.
De fusiedrang wordt nog eens versterkt door het feit dat de overheid een bonus van 5 a 10 miljoen verstrekt bij fusie. De overheid bevordert dus het opdoeken van kleinere, regionaal gewortelde ziekenhuizen. De verkeerde motieven gaan zo de doorslag geven bij de beslissing over de lokatie van een ziekenhuis. De fusie-bonus moet daarom worden afgeschaft en kan beter worden benut om het draagvlak van een wat kleiner ziekenhuis in een regionale ketenbenadering te versterken.
Wij willen deze schaalvergroting stoppen. Het moet weer gaan om criteria als bereikbaarheid en spreiding van ziekenhuizen. Het Paarse centralistisch 'aanbod-denken' (1 ziekenhuis per 250.000 tot 300.000 mensen) moet worden vervangen door een vraaggestuurde benadering. Er moet rekening worden gehouden met verschillen per regio. De menselijke maat moet terugkeren in de gezondheidszorg.'

Woordvoerder: Siem Buijs 070-3182554

Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509

22 mrt 00 13:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie