Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Boomfeestdag 2000 in Leiden

Datum nieuwsfeit: 22-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Fons Delemarre

071-516 50 55

Boomfeestdag 2000 in Leiden

'Grijs' Tinneplein krijgt groene tint

Woensdag 22 maart wordt de 44ste nationale boomfeestdag gevierd. Leiden viert dit jaar de boomfeestdag op twee opeenvolgende dagen met twee activiteiten. Op woensdag 22 maart plant wethouder Jan Laurier (Wijkbeheer) om 15.15 uur met de aanwezige winkeliers en bewoners drie bomen op het Alexandrine Tinneplein in de Stevenshof. Dankzij een initiatief van de winkeliers en bewoners krijgt dit 'grijze' Tinneplein een groene tint.
Op donderdag 23 maart zijn de leerlingen van groep zeven van de Leidse basisscholen uitgenodigd om de boomfeestdag te vieren. Dit jaar komen vijftien groepen met in totaal ruim 400 leerlingen. Tussen 9.15 uur en 14.15 uur zullen zij in groepen het speciaal voor hen uitgezette educatieve bomenpad lopen. Startpunt van het bomenpad is het Koetshuis in de Leidse Hout. Wethouder Jan Laurier zal de wandeling langs het bomenpad tussen 10.15 uur en 11.30 uur maken.

De bomen die wethouder Jan Laurier op de nationale boomfeestdag (woensdag 22 maart) plaatst zijn niet de eerste bomen op het Alexandrine Tinneplein. Eerder kregen zeven kastanjes uit de Stevenshof hier al een mooie nieuwe plek. De medewerkers van Wijkbeheer hebben gekozen voor een opvallende en passende boomsoort: de Catalpa of Trompetboom. Naast de vele inheemse bomen die al in de Stevenshof staan is het leuk om op markante plekken, zoals pleinen, een exotische boomsoort te zien staan. Hopelijk krijgen de bomen snel hun mooie bloemen en in de herfst hun lange peulen, waar ze hun naam 'trompetboom' aan danken. De kroon van deze trompetbomen groeit in een opvallende bolvorm.

Educatief bomenpad
Zoals alle jaren zullen de leerlingen van groep zeven van de basisscholen deze boomfeestdag meevieren. Zij doen dit op donderdag 23 maart van 9.15 uur tot 14.15 uur in de Leidse Hout. Er is speciaal voor hen een educatief bomenpad uitgezet. Het bomenpad biedt leerlingen de mogelijkheid om uitgebreid kennis te maken met de vele facetten van een(stads)boom. Informatie- en opdrachtbordjes geven de route aan. Medewerkers van de sector Wijkbeheer van de dienst Milieu en Beheer, die onder andere voor het onderhoud van het groen in de wijk zorgen, staan op verschillende plaatsen langs de route . Zij laten zien op welke manieren zij omgaan met stadsbomen; hoe bomen Vervolg persbericht Bomendag 2000 in Leiden

geplant worden, hoe ze gesnoeid worden, hoe de takkenkraker werkt, welk gereedschap gebruikt wordt en welke veiligheidskleding daarbij gedragen wordt. Afsluitend mogen de leerlingen hun eigen aandenken aan de boomfeestdag zagen.
Nieuw dit jaar in de route is de demonstratie van een bomenklimmer. Deze boomspecialist die tevens goed kan klimmen, kan bomen snoeien op plaatsen waar een hoogwerker niet kan komen. In de stad zal hij in de komende tijd ook zijn gespecialiseerde werk uitvoeren, zoals bijvoorbeeld in het Plantsoen.
Met tussenpozen van een kwartier vertrekken de groepen vanuit het bezoekerscentrum het Koetshuis voor een wandeling langs dit pad. Voordat de kinderen op pad gaan krijgen ze in het Koetshuis een korte inleiding en alle instructies voor het pad.
Het Koetshuis viert dit jaar feest want het bestaat 10 jaar. Het centrum wordt al deze jaren al dankbaar gebruikt als startpunt en eindpunt voor talrijke natuurpaden door de Leidse Hout en andere educatieve activiteiten.

Notitie voor de pers
De pers is uitgenodigd om ook de wandeling te maken. Donderdag 23 maart bent u vanaf 10.00 uur welkom in Het Koetshuis in de Leidse Hout voor een kopje koffie. Om 10.15 uur begint een korte inleiding en hierna volgt de wandeling. Het Koetshuis is gelegen aan de Groene Maredijk 100. U kunt het beste parkeren op het UVS terrein aan de Oegstgeesterweg. Vanaf het terrein loopt u naar het fietspad/wandelpad achter het terrein. U gaat rechtsaf. Na ongeveer 150 meter ziet u Het Koetshuis aan uw linkerhand.

Voor meer informatie:
Anne-Marie Walrave, communicatie-medewerker dienst Milieu en Beheer, tel. 516 77 65.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie