Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitwisseling van 'Villages of Tradition'

Datum nieuwsfeit: 23-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 14 maart 2000 Persbericht nr. 43

Uitwisseling van "Villages of Tradition"

Negen plattelandsdorpen in Noord-Nederland doen mee aan een Europees netwerk met dorpen in Portugal en Italie. Dit netwerk wordt door Brussel ondersteund met geld van "LEADER" en heet "Villages of Tradition". In het jaar 2000 start het netwerk met een uitwisseling. Zo kunnen deze traditionele plattelandsdorpen in de LEADER regio's met elkaar in contact komen en van elkaars aanpak leren.

Dorpen vormen samen een netwerk

In Noord-Nederland is inmiddels een hecht samenwerkingsverband ontstaan. Het Nederlandse netwerk "Villages of Tradition" bestaat uit de volgende dorpen:

* Niehove en Eenrum (Provincie Groningen)
* Oude Bildtzijl, Kimswerd, Easterlittens en Veenklooster (provincie Friesland)

* Echten en Orvelte (provincie Drenthe)

* Schokland (provincie Flevoland)

Het Europese netwerk Villages of Tradition is op 5 juni 1999 opgericht te Ponte de Lima in Noord-Portugal. Vanuit Portugal wordt deelgenomen door dorpen uit drie regio's ten Noorden van Porto. Uit Italie doen dorpen mee uit vier gebieden uit de regio Campania ten zuiden van Napels.

Leren van elkaars aanpak door uitwisselingen

Via drie uitwisselingsprogramma's in het jaar 2000,, lerdn dorpen van elkaar door kennis te nemen van elkaars ideeen, successen en producten.
Vanuit het idee van Villages of Tradition heeft elk dorp namelijk zijn eigen mogelijkheden om toerisme te stimuleren door de inzet van cultuurhistorische waarden, karakteristieke
overnachtingensmogelijkheden, ambachtelijke bedrijven, streekproducten en/of toeristische activiteiten en routes.
De mogelijkheden en aanpak van de Nederlandse dorpen lopen daarin al sterk uiteen. Zo zijn bijvoorbeeld Orvelte en Schokland al goed bekend als toeristische trekkers. Bij andere dorpen is de toeristische ontwikkeling bewust kleinschalig gehouden of staat deze nog in de kinderschoenen. De Nederlandse dorpen hebben ook veel bijzondere eigenschappen: het zijn terp- en wierdendorpen, er is een dijkdorp en een onbewoond dorp (Schokland) met als een gemeenschappelijk historisch thema: de strijd tegen het water. Er zijn ook esdorpen van de zandgronden.
De verschillen met de buitenlandse dorpen zijn natuurlijk nog groter. Maar aan de andere kant is het stimulerend te ervaren hoe elk dorp, met de mogelijkheden die het heeft, duurzame toeristische activiteiten ontwikkelt.

Het uitwisselingsprogramma en de voorbereiding

Van 23 t/m 26 maart 2000 komen 30 Portugezen en 30 Italianen gedurende vier dagen de Nederlandse dorpen bezoeken. In mei en juni worden Italie en Portugal bezocht. In maart wordt in een afwisselend programma elk dorp bezocht en vinden enkele workshops plaats op de centrale locatie "De Zijlsterhoeve" te Aduarderzijl. Tijdens de uitwisseling presenteren de Nederlandse dorpen zich met een gezamenlijke presentatiemap. Deze kan na de uitwisseling, voor de toeristische bezoeker aan de dorpen van dienst zijn.

In de voorbereiding van deze bezoeken hebben de Nederlandse dorpen in
9 bijeenkomsten elkaar leren kennen. Steeds werd in een ander dorp vergaderd, waarbij voorafgaand aan de vergadering telkens een korte excursie werd gehouden waarin men zich aan elkaar presenteerde. Gezamenlijk is ook gekeken waarin men sterk is, wat zwakke punten zijn, en wat de kansen en bedreigingen zijn voor de toeristische ontwikkeling in de dorpen.
Tijdens de uitwisselingen worden deze gegevens ook vergeleken met die van de buitenlandse dorpen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. J.H. Philbert, projectleider Villages of Tradition Rijksstraatweg 18, 9752 AD Haren, tel. 050 5350070, fax 050 5350203 - e-mail: (info@erfgoedlogies.nl)

Na opgave staat het u vrij om een deel van dit programma mee te maken.

Bijgaand het - globale - programma van de uitwisselling.

Donderdag 23 maart

17.00 uur: Ontvangst in Aduarderzijl, "De Zijlsterhoeve"
17.30 uur: Woord van welkom door gedeputeerde R.G. Jansen, vervolgens overige inleiders en openingshandeling

Vrijdag 24 maart
09.20 uur: Bezoek aan Niehove

10.45 uur: Bezoek aan Veenklooster

12.15 uur: Bezoek aan Eenrum; aansluitend lunch
15.30 uur: Bezoek aan Echten

17.00 uur: Bezoek aan Orvelte

Zaterdag 25 maart

10.00 uur: Bezoek aan Oude Bildtzijl

12.00 uur: Bezoek aan Kimswerd en Easterlittens
15.30 uur: De Zijlsterhoeve te Aduarderzijl (diverse workshops)

Zondag 26 maart

10.30 uur: Bezoek aan Schokland

13.30 uur: Vertrek vanaf Schiphol

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie