Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Parkinson-onderzoek kan ook ALS-patienten helpen

Datum nieuwsfeit: 23-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Parkinson-onderzoek en A.L.S.

Parkinson-onderzoek zou implicaties kunnen hebben voor ALS Op 22 maart j.l. verscheen een persbericht van twee Nijmeegse neurobiologen die aankondigen dat zij binnen 3 maanden een medicijn-onderzoek bij mensen met Parkinson gaan starten. In het persbericht wordt vermeld dat men verwacht dat het mogelijke medicijn (THC 346) de progressie van Parkinson stopt. Voorts wordt de verwachting uitgesproken dat het medicijn ook bij de ziekte ALS zou werken.

Waarom zou het bij ALS werken ?
Zowel bij de ziekte van Parkinson als bij de ALS treedt afsterving van zenuwcellen op. Dit proces wordt "apoptose" genoemd. THC 346 zou dit apoptose-proces stopzetten en daarmee ook de progressie van Parkinson en eventueel ALS. Het beoogde medicijn is getest bij zogenaamde ALS-muizen. Deze muizen hebben een ziekte die lijkt op ALS. Volgens de onderzoekers werden positieve resultaten met deze muizen geboekt.
Onderzoek bij Parkinson
De Nijmeegse onderzoekers verklaren dat bij testen met ratten en apen met de ziekte van Parkinson, de progressie van de ziekte lijkt te zijn stopgezet. Binnen drie maanden zullen daarom de eerste testen bij mensen met de ziekte van Parkinson starten. Bij gezonde vrijwilligers (zogenaamde fase-1 trials) lijkt THC 346 in eerste instantie veilig te zijn.Wat betekent dit voor mensen die de ziekte ALS hebben. Uiteraard is het goed nieuws. Het betekent dat er hoop is dat er een medicijn komt dat ALS zou kunnen afremmen (naast Rilutek dat het ziektebeeld ook vertraagt). Hieraan zitten echter nog wel heel wat haken en ogen:
* Alhoewel bij beide ziektebeelden sprake is van apoptose, is Parkinson niet hetzelfde als ALS. Dus zal het medicament voor beide ziekten afzonderlijk moeten worden beoordeeld / getest.
* Daar komt bij dat het meest gunstige effect van THC 346 het vertragen/stopzetten van de ziekte is. Mensen met ALS kunnen dus geen verbetering (genezing) van hun klachten verwachten.
* Uit ervaring weten we dat de periode van "testen bij de dieren" tot "beschikbaar bij de arts" jaren duurt. Aangezien ALS een snel progressieve aandoening is, komt het medicijn (zelfs als alles goed gaat en op z'n snelst) voor veel mensen die nu ALS hebben te laat.

* Er heeft onderzoek plaatsgevonden naar de schadelijke effecten (bijwerkingen) van het medicament op korte termijn. De risico's van inname op langere termijn zijn dus onbekend.
* Het onderzoek met THC 346 onder muizen met ALS is - zover ons bekend - nog niet gepubliceerd en dus nog niet op wetenschappelijke waarde getoetst.

Wat doet de VSN momenteel
De VSN is momenteel in overleg met de Nijmeegse onderzoekers, de Medisch Adviseur van de Diagnosewerkgroep ALS en andere onderzoekers uit haar netwerk om te bezien hoe de berichtgeving geïnterpreteerd moet worden en of er mogelijkheden zijn om het onderzoek op het gebied van ALS te versnellen. Uiteraard houden we u op de hoogte van deze ontwikkelingen (internet, Infolijn, Nieuwsbrief van de Diagnosewerkgroep, Contact, etc.). Ook gaat de VSN na of er andere spierziekten zijn waarbij het THC 346 mogelijk getest zou kunnen worden.

Het heeft geen zin dat mensen die aan een eventueel medicijn-onderzoek mee willen doen zich nu opgeven, omdat eerst duidelijk moet worden of en wanneer onderzoek onder mensen met ALS plaats zal gaan vinden. Leden van de VSN worden hiervan automatisch op de hoogte gesteld en eventueel om medewerking gevraagd.

Opmerking:
Op 23 maart vond om 19.30 uur een uitzending over de ontwikkelingen plaats op Nederland 3 (Barend en Witteman). Dit ging in hoofdzaak om Parkinson en in mindere mate over ALS. De VSN werkte hieraan mee. Bij de redactie van de VARA verwijst men door naar de VSN.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie