Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jos Verstappen na eerste training Brazilie in top tien

Datum nieuwsfeit: 24-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Jos Verstappen

24
maart
2000

Jos na eerste sessie in de top tien

De weersverwachtingen voor vandaag waren niet al te best best waarbij de kans op regen vrij groot genoemd werd. Niets blijkt echter minder waar, onder een mooie blauwe lucht rijdt praktisch het gehele veld voor een installation lap de baan op. Tijdens die eerste ronde kampt Ricardo Zonta al direct met een technisch probleem aan de motor. Rubens Barrichello gebruikt zijn eerste ronde om de toegestroomde fans op zijn thuiscircuit toe te wuiven.

Duidelijk zichtbaar is de nieuwe laag asfalt. Ieder jaar weer hebben de rijders veel kritiek op de baan, niet vanwege het gebrek aan grip maar vanwege de vele hobbels. In het verleden was het circuit meerdere malen voorzien van een nieuwe laag asfalt, maar daarmee los je de hobbels niet op, sterker, je maakt ze alleen maar hoger.

Mazzacane is de eerste die een vliegende ronde laat noteren in 1:24.49. Alesi toont vervolgens in zijn poging om de snelste ronde neer te zetten dat de Prost nog steeds niet optimaal is. Hij schiet kort rechtdoor maar weet de baan weer ongeschonden te vinden.

Na een kwartier doet Jos zijn eerste poging. Duidelijk zichtbaar is dat de baan nog weinig grip heeft. Af en toe glijdt de auto iets weg maar met kleine stuurcorrecties houdt Jos zijn auto onder controle. De eerste vliegende ronde gaat in 1:23.433, gelijk goed voor de snelste tijd op dat moment maar het kan sneller. De tweede ronde gaat in 1:21.910 waarmee hij op dat moment verrewg de snelste tijd laat noteren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er op dat nog weinig coureurs een serieuze poging hebben gedaan. Button doet dat wel maar moet zich tevreden stellen met de tweede tijd. Alesi blijft vechten met zijn wagen en spint wederom. Toch houdt de Fransman vol en weet uiteindelijk na een half uur als eerste de tijd van Jos te verbeteren in 1:21.389.

Voor Eddie Irvine is de training na 35 minuten voorbij. De auto valt stil en zorgt gedurende lange tijd voor een gele vlag. Dat kan Michael Schumacher er echter niet van weerhouden om in zijn tweede ronde de snelste tijd naar 1:19.561 brengen. Vlak voor hem rijdt op dat moment Mika Häkkinen die in eerste instantie op anderhalve seconde niet verder komt dan de derde tijd. Hij weet de achterstand terug te brengen naar 0,3 seconde maar Schumacher slaat gelijk terug in 1:18.562.

Bij de start van zijn tweede run is Jos teruggezakt naar de achtste tijd. Hij weet al snel weer de draad op te pakken en klimt naar de zesde en vervolgens naar de vierde tijd in 1:20.47 op slechts 0,2 seconde achter Coulthard. De la Rosa blijft gedurende lange tijd in de pits achter waarbij monteurs koortsachtig aan de auto sleutelen. Rubens Barrichello raakt op dreef en pakt kort de tweede tijd. De achterstand op Schumacher bedraagt op dat moment bijna een volle seconde. De Braziliaan weet zijn positie niet lang vast te houden want kort daarop pakt Coulthard de tweede tijd op slechts 0,19 sec achter Schumacher. De tijden worden nu snel achter elkaar verbeterd en Jos zakt binnen 10 minuten terug naar de negende plek, het is nu een kwestie van hoe later je de baan op gaat hoe sneller de baan is. Mika Häkkinen profiteerd van die sneller wordende baan en met nog zes minuten te gaan zet Mika de aanval in en pakt de snelste tijd van Schumacher af in 1:18.140.

Jos probeert optimaal gebruik te maken van de steeds beter wordende baan. Met nog enkele minuten te gaan gaat de Nederlander voor de derde keer de baan op. Hij haalt het optimale en rijdt in zijn eerste vliegende ronde op dat moment zelfs de vierde tijd in 1:19.2.

Die laatste minuten zijn erg spannend. Rubens Barrichello pakt de snelste tijd van Mika Häkkinen af. De Fin is op dat moment ook op de baan en verbetert op zijn beurt onder de finish vlag weer de tijd van Barrichello. Dat laat de Braziliaan weer niet op zich zitten en perst gebruik makend van de steeds sterker wordende grip alle energie uit de Ferrari en weet uiteindelijk met 0,2 seconde voorsprong alsnog de snelste tijd te realiseren. De top zes ziet er uiteindelijk als volgt uit: 1. Barrichello gevolgd door Mika Häkkinen, David Coulthard, Michael Schumacher en Jacques Villeneuve.

Jos eindigt de eerste sessie op de tiende plaats met een achterstand van 1,6 seconde op Rubens Barrichello en toont zich tevreden: "We zijn gestart op de harde compound banden waardoor we iets minder grip hebben maar desondanks gaat het prima. Je merkt heel duidelijk dat de baan steeds sneller wordt naarmate er mer rubber op komt te liggen dus ik verwacht dat straks aan het einde van de tweede sessie de meeste auto's wel op de baan zullen verschijnen".

Tot vlak voor het einde was Pedro de la Rosa niet op de baan geweest. De versnellingsbak functioneerde niet naar behoren en dus werd besloten de bak uit de T-car de monteren en deze bij Pedro in te bouwen. De race tegen de klok werd uiteindelijk door het team gewonnen en met nog enkele seconden te gaan reedt de Spanjaard voor zijn eerste installation lap alsnog de baan op.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie