Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda wil einde aan lozingen ongezuiverd afvalwater

Datum nieuwsfeit: 27-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


COLLEGE WIL EINDE AAN LOZINGEN ONGEZUIVERD AFVALWATER BUITENGEBIED

Het college van burgemeester en wethouders wil voldoen aan de wettelijke verplichting (Wet Milieubeheer) om uiterlijk in 2005 in het buitengebied geen ongezuiverde lozingen meer te laten plaatsvinden. Daarom moeten 79, nog niet op het gemeentelijke riool aangesloten panden, een aansluiting krijgen. Voor 41 van deze panden moet een nieuw rioleringsstelsel komen, waarbij de 16 panden in de Hartel met voorrang worden behandeld. Voor 38 panden komt een aansluiting op reeds bestaande riolen. Tot slot wil het college dat voor 13 erg afgelegen panden een ontheffing wordt verleend voor een aansluitverplichting op het riool. Dit onder voorwaarde dat het rioolwater op eigen terrein wordt gezuiverd. Van de eigenaren wordt geen financiële bijdrage gevraagd in de kosten van het openbare riool. Als de gemeenteraad hiermee instemt, kunnen de werkzaamheden nog dit jaar starten.

Het is de bedoeling de nieuwe riolen in 2000 aan te leggen. Hiermee is voldoende tijd beschikbaar om 41 panden uiterlijk 2005 op dit nieuwe riool aan te sluiten. Die tijd is nodig, omdat de gemeente weliswaar het openbare riool en de aftakkingen tot aan de erfgrenzen (huisaansluitingen) aanlegt, maar de eigenaren de koppeling van hun rioolafvoer op die openbare huisaansluitingen zelf moeten regelen. Voor 38 eigenaars die al langer de mogelijk hadden hun rioolwater via het gemeentelijke riool te laten afvoeren, maar dit nog niet hebben gedaan, is al direct de mogelijkheid om die aansluiting te realiseren. Met de eigenaars van 13 niet aan te sluiten panden zal de gemeente overleggen hoe zij hun rioolwater het meest efficiënt kunnen zuiveren.

Het college heeft al eerder besloten om, gezien de omvang van de administratieve, fiscale en juridische lasten, geen eigen bijdrage te vragen van de particulieren. De relatief geringe opbrengsten wegen immers niet op tegen de omvang van deze lasten.

Met de aanleg van het nieuwe riool is een bedrag gemoeid van ruim zeven ton. Als de provincie Noord-Brabant een subsidie wil verstrekken daalt dit bedrag tot ruim zes ton. Deze subsidie heeft betrekking op de Hartel. Het college wil dit gebied met voorrang aansluiten op het nieuwe riool en heeft daartoe een subsidie aangevraagd aan de provincie. Een van de subsidievoorwaarden is dat hier uiterlijk 2002 een nieuw en functionerend rioolstelsel ligt. Ook bij niet doorgaan van deze subsidie wordt de Hartel versneld op het riool aangesloten.

Breda, 27 maart 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie