Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VluchtelingenWerk en SRA-stichtingen spannen rechtszaak aan

Datum nieuwsfeit: 27-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vluchtelingenwerk Nederland

'Opvang is een recht'

VluchtelingenWerk en Stichtingen voor Rechtsbijstand Asiel spannen rechtzaak aan

27 maart 2000

De rechtszaak die VluchtelingenWerk Nederland en de Stichtingen voor Rechtsbijstand Asiel (SRA's) hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat, zou al in december vorig jaar dienen. De zaak werd uitgesteld door ziekte van de rechters en zal nu op maandag 27 maart dienen bij de Arrondissementsrechtbank in Den Haag om 9:30 uur. Sinds oktober 1998 wordt o.a. aan Dublin-claimanten door de Nederlandse overheid geen opvang meer gegeven. VluchtelingenWerk Nederland en de SRA's vechten het onthouden van opvang aan deze groep asielzoekers aan.

Volgens VluchtelingenWerk en de SRA's mogen Dublin-claimanten niet de dupe worden van het feit dat de opvangcentra in Nederland onvoldoende plaats hebben. Een Dublin-claimant is een asielzoeker waarvan het asielverzoek volgens de Nederlandse regering in een ander land behandeld moet worden. De overeenkomst van Dublin bepaalt welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielverzoek.

Dublin-claimanten hebben vaak goede redenen om juist in Nederland asiel te vragen. Bijvoorbeeld omdat een deel van het gezin hier al verblijft of omdat het verantwoordelijke land een ander asielbeleid voert. Anderen komen puur toevallig in Nederland aan met een visum voor een ander Dublin land. Zolang Nederland in overleg is met het land waar de claim gelegd wordt moet de asielzoeker in Nederland verblijven. Hij krijgt echter geen opvang en mag ook niet in zijn eigen levensonderhoud voorzien. VluchtelingenWerk en de SRA's stellen dat het onthouden van opvang in strijd is met internationale verplichtingen. Temeer daar het leggen van een claim door de Nederlandse staat bij een ander land, het accepteren van die claim en de daadwerkelijke overdracht bij elkaar maanden in beslag kan nemen.

Tot de overdracht mogen deze asielzoekers niet reizen naar het land dat volgens de overeenkomst van Dublin verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Zij moeten in Nederland blijven en zich iedere twee weken melden bij het aanmeldcentrum in Rijsbergen of Zevenaar.

Als voorbeeld de zaak van een gezin uit Kongo met vijf kinderen. Via Duitsland komen zij Nederland binnen waar zij asiel aanvragen. De vader van de vrouw zit in Nederland in de procedure. De man lijdt aan hyperventilatie, de vrouw is er door de grote psychische druk slecht aan toe. Een van de kinderen heeft een gebroken been dat niet goed is hersteld. Een ander heeft het Downsyndroom. Nederland legt een claim bij Duitsland en het gezin staat op straat tot de overdracht geregeld is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie