Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Forse stijging handel met VS en Oost-Azië

Datum nieuwsfeit: 28-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Forse stijging handel met VS en Oost-Azië

De waarde van de handel in goederen met het buitenland is in januari opnieuw sterk gestegen. Uit de nieuwste handelscijfers van het CBS blijkt dat de totale invoer in januari van dit jaar in vergelijking met januari 1999 met 16% is gestegen tot 33,4 miljard gulden. De uitvoer is ten opzichte van januari 1999 met 12% gestegen en bedraagt 35,2 miljard gulden. Met name de Nederlandse handel met de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in Oost-Azië is fors gestegen.
Het handelsoverschot over januari van dit jaar bedraagt 1,8 miljard gulden.
Handel met Verenigde Staten verder gestegen
De sterke stijging van de handel met de Verenigde Staten, die zich eind vorig jaar reeds openbaarde, heeft zich in januari voortgezet. De invoer steeg met 24%, de uitvoer met 29%.
Vooral toestellen voor telecommunicatie zijn in januari van dit jaar meer ingevoerd dan in januari vorig jaar. De uitvoerstijging kwam voor een belangrijk deel voor rekening van de export van personenauto's.
Handel met Oost-Azië wederom fors gestegen
De Nederlandse handel met de belangrijkste handelspartners in Oost-Azië lijkt zich hersteld te hebben van de financiële crisis in die regio. Door deze crisis daalde de uitvoer naar onze belangrijkste handelspartners in Oost-Azië in de periode januari 1998 - februari 1999. Sinds september vorig jaar is de uitvoer naar Oost-Azië, in vergelijking met een jaar eerder, maandelijks met meer dan 25% gestegen. Ook in januari 2000 is de uitvoer, met 36%, fors gestegen.
De invoer uit Oost-Azië - die door de crisis juist sterk toenam - kende in januari van dit jaar een toename van 24% ten opzichte van de invoer in januari 1999. Vooral de invoer van computeronderdelen en toestellen voor telecommunicatie nam een hoge vlucht.
De belangrijkste handelspartners van ons land in Oost-Azië zijn Japan, Taiwan, Hongkong, Zuid-Korea, Singapore, China, Thailand, Indonesië en Maleisië.
Handel met Europese Unie ook in januari toegenomen Nederland heeft in januari 2000 voor 18,8 miljard gulden ingevoerd uit landen van de EU. De invoer uit de EU is daarmee 10% groter dan in januari 1999. Ook in december 1999 steeg deze invoer met 10% ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor.
De uitvoer naar EU-landen is in januari met 12% gestegen tot 27,9 miljard gulden. In december 1999 steeg deze uitvoer met 13% in vergelijking met december 1998. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is in januari 2000 zelfs met 22% gestegen.
Het handelsoverschot met de EU-lidstaten bedraagt in januari van dit jaar 9,1 miljard gulden.

Invoer uit niet-EU-landen flink hoger
In januari heeft Nederland voor 14,6 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie. Dit is liefst 26% meer dan in januari 1999. Ook in december groeide deze invoer flink: met 22%. Het sterkst steeg de invoerwaarde van ruwe aardolie. Deze toename komt echter volledig voor rekening van prijsstijgingen.
De uitvoer naar niet-EU landen is in januari 2000 met 13% gestegen tot 7,3 miljard gulden. In december steeg deze uitvoer met 20%. Het handelstekort met landen buiten de EU bedraagt in januari van dit jaar 7,3 miljard gulden.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. Januari 2000 telt een werkdag meer dan januari 1999.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie