Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorjaarsnota: meevallers lastenverlichting autobezitters

Datum nieuwsfeit: 28-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

Voorjaarsnota 2000: meevallers voor lastenverlichting autobezitters 28-3-00.

BOVAG en RAI pleiten in een brief aan minister Zalm van Financiën voor lastenverlichting voor autobezitters. Tevens willen beide organisaties dat de stimulering van schonere en zuiniger personenautos uit de meevallers wordt gefinancierd. Daarnaast pleiten beide organisaties voor investeringen in de bestrijding van fietsendiefstallen en het kentekenen van brom- en snorfietsen. Met de voorstellen van BOVAG en RAI is een bedrag gemoeid van iets meer dan 2 miljard gulden. Het kabinet heeft over 2000 en 2001 naar verluidt in totaal bijna 40 miljard te verdelen.

De voorstellen uit de brief:

Lastenverlichting voor autobezitters
In de achterliggende 10 jaar zijn de lasten verdubbeld en zijn de brandstofprijzen sterk gestegen. BOVAG en RAI stellen nu voor om de lasten voor autobezitters te verlichten door de Belasting Personenautos en Motorrijwielen (BPM) en de motorrijtuigenbelasting (MRB) structureel te verlagen. De verlaging dient per saldo overeen te komen met de opbrengst van de accijnsverhoging van juli 1991 (het kwartje van Kok). Dit jaar gaat het dan om een bedrag van 1375 miljoen gulden. Het voorstel van BOVAG en RAI komt neer op een verlaging van de BPM met 400 gulden en van de MRB met 180 gulden per auto.
Fiscale stimulering van schone en zuinige autos BOVAG en RAI stellen voor om de voorgenomen stimuleringsmaatregel, voor de aanschaf van personen- en bestelautos die vanaf 2001 reeds voldoen aan de Europese milieunormen van 2005, fiscaal te stimuleren. Voor dit doel dient 150 miljoen gulden te worden uitgetrokken. Daarnaast stellen beide organisaties voor om de, door het kabinet, voorgenomen maatregel om de aanschaf van zuinige autos fiscaal te stimuleren, te financieren door hiervoor 420 miljoen uit de meevallers te bestemmen. De BOVAG en RAI gaan er van uit, in tegenstelling tot de plannen van het kabinet, dat deze stimuleringsmaatregelen zonder lastenverzwaring voor alle andere automobilisten worden gerealiseerd.

Financiële bijdrage aan de kentekening van brom- en snorfieten Ondanks een convenant met de Nederlandse overheid is de kentekening van brom- en snorfietsen nog steeds niet gerealiseerd. De overheid hikt vooral tegen de hoge kosten, 180 gulden per voertuig, aan. BOVAG en RAI stellen voor om vanuit de meevallers in de uitgaven van de Rijksoverheid eenmalig een financiële bijdrage van 50 miljoen gulden te leveren aan de kentekening van brom- en snorfietsen.

Bestrijden van fietsdiefstallen
BOVAG en RAI stellen voor de bestrijding van fietsdiefstallen een extra impuls te geven door het realiseren van stallingmogelijkheden in oude stadswijken. Hiervoor zou 60 miljoen gulden beschikbaar moeten komen. Daarnaast moet 3 miljoen gulden beschikbaar komen voor een elektronisch identificatiesysteem voor fietsen, de zogenaamde tags.
De integrale tekst van de brief is op te vragen via het secretariaat van de RAI Vereniging, Ester Mol, tel. 020 504 4949.

Amsterdam, 28 maart 2000reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie