Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace eist transportverbod kernafval naar Sellafield

Datum nieuwsfeit: 28-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland


Amsterdam, 28 maart 2000.

Nederland moet voorbeeld andere Europese landen volgen

GREENPEACE EIST TRANSPORTVERBOD VAN KERNAFVAL NAAR SELLAFIELD

Greenpeace wil dat minister Pronk per ommegaande de transportvergunning naar de omstreden opwerkingsfabriek Sellafield intrekt. Vandaag zou de vergunning van kracht worden van het transport van kernafval van de kerncentrale Dodewaard naar Sellafield. Om te voorkomen dat Nederland door de lakse houding van Pronk het afval naar de Engelse fabriek brengt heeft Greenpeace bij de Raad van State beroep aangetekend en schorsing van de vergunning gevraagd. Hierdoor wordt het nucleaire transport in ieder geval enige maanden tegen gehouden.

Sellafield is een van de grootste nucleaire vervuilers ter wereld. Bovendien is de laatste maanden een reeks schandalen omtrent de veiligheid van de fabriek aan het licht gekomen. Minister Pronk heeft, in tegenstelling tot collega's in Duitsland, Zwitserland, Zweden, Ierland, IJsland en Denemarken, geen doortastende actie ondernomen naar aanleiding van de reeks malversaties. Hij heeft slechts informatie proberen in te winnen bij de Britse regering. De andere landen hebben import- en exportverboden naar Sellafield uitgevaardigd of dringen bij de Engelse regering aan op sluiting van de fabriek.

In Sellafield wordt door middel van een chemisch proces plutonium uit verbruikte brandstofstaven gehaald. Het afval en het plutonium zullen uiteindelijk weer naar Nederland terugkomen. Aangezien Nederland geen enkele bestemming voor het plutonium heeft is opwerken een overbodige handeling. Bovendien is opwerken zeer vervuilend: jaarlijks wordt er door de opwerkingsfabriek Sellafield miljoenen liters radioactief afval in de zee geloosd.

Vorig jaar tekende Greenpeace om deze redenen bezwaar aan tegen de vergunning, en werd hierbij in het gelijk gesteld door de Raad van State. Het hoogste bestuursorgaan oordeelde destijds dat de vergunningen onvoldoende gemotiveerd waren. Ieder nucleair transport, hoe veilig het ookgeorganiseerd kan worden, moet gerechtvaardigd worden. Volgens Greenpeace kan van enige rechtvaardiging van de transporten geen sprake zijn. Pronk heeft onlangs nieuwe vergunningen afgegeven waartegen de milieuorganisatie nu tegen in beroep gaat. Greenpeace wil dat Pronk zich aansluit bij zijn buitenlandse collega's en de uitvoer van Nederlands kernafval naar de opwerkingsfabriek verbiedt.

Kijk voor meer informatie over kernenergie ook op
www.greenpeace.nl/klimaat_energie/8kernenergie.shtml


Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 -
4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@ams.greenpeace.org)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie