Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA over vrouwenbesnijdenis

Datum nieuwsfeit: 29-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 maart 2000

VRAGEN VAN HET LID BUSSEMAKER (PVDA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID, DE MINISTERS VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKINGEN EN VAN JUSTITIE EN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

1.
Deelt u de mening dat bij het bestrijden van vrouwenbesnijdenis de betrokkenheid van vrouwen- en migrantenorganisaties van zeer groot belang is voor een succesvol proces van bewustwording, uitwisseling van informatie en overdracht van waarden en normen? (1)
2.
Bent u het eens met de opvatting dat het hierbij zowel moet gaan om uitwisseling van informatie tussen maatschappelijke organisaties in Nederland als in landen waar vrouwenbesnijdenis veelvuldig voor komt?
3.
Bent u in dit verband bereid subsidie te verlenen aan een project van de Stichting Fatusch over vrouwenbesnijdenis in Mali, Somalië en Egypte waarbij het verzamelde materiaal wordt gebruikt voor diverse videoprojecten, die zijn toegesneden op resp. de Afrikaanse gemeenschappen in de genoemde landen, migrantenpopulaties uit deze landen in Nederland en tenslotte een algemeen Nederlands c.q. Westers publiek?
4.
Hoe wordt precies invulling gegeven aan eerdere mededelingen van de minister van Justitie dat Nederland steun verleent aan projecten om vrouwenbesnijdenis te bestrijden, waaronder een drietal documentaires in Mali, Egypte en Somalië die bedoeld zijn om het werk van vrouwenorganisaties zowel in boven genoemde landen als in Nederland te ondersteunen? (2)
5. Op welke wijze zijn de diverse ministeries betrokken bij de kwestie van vrouwenbesnijdenis? Op welke wijze vindt afstemming en coördinatie plaats?

6.
Welke taak ziet de regering weggelegd voor het geplande advies- en informatiepunt, bedoeld om informatie en ondersteuning te geven bij de uitvoering en vertaling van het VN-Vrouwenverdrag t.a.v. bestrijding van vrouwenbesnijdenis? Wanneer wordt de Kamer geïnformeerd over de wijze waarop dit informatiepunt vorm krijgt?
(1) Zie o.a. de lezing van staatssecretaris Verstand op 8 maart tijdens een manifestatie van vluchtelingenorganisaties Nederland (2) Zie de antwoorden van de minister van Justitie van 16 november 1999 op vragen van het lid Dittrich.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie