Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Biotoets ingezet bij komkommerbontvirus

Datum nieuwsfeit: 29-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bloemen Bureau Holland


29 Maart 2000

Biotoets ingezet bij komkommerbontvirus

Het komkommerbontvirus (CGMMV) is voor komkommerachtigen een belangrijk zaadoverdraagbaar virus. Met ELISA, een serologische toets, kan worden nagegaan of CGMMV al dan niet op zaad aanwezig is. ELISA maakt echter geen onderscheid tussen infectieus en niet-infectieus virus. Door hittebehandeling kan namelijk met CGMMV besmet zaad weer gezond (niet-infectieus) zijn gemaakt.

Op verzoek van verschillende bedrijven heeft de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van Naktuinbouw Laboratoria een toets ontwikkeld waarbij wordt nagegaan of de hittebehandeling goed heeft gewerkt. Hierbij wordt eerst een ELISA-toets uitgevoerd op het zaadextract. Vervolgens worden zaadextracten die positief hebben gereageerd in de ELISA-toets, geïnoculeerd op komkommerplanten. Wanneer deze planten uiteindelijk ziek worden, betekent dit dat er nog steeds infectieus virus op het zaad aanwezig is. Als de planten gezond blijven, is dit bewijs dat de hittebehandeling goed heeft gewerkt. De toets wordt binnenkort in het dienstenpakket van Naktuinbouw Laboratoria opgenomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie