Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twee buitenlandse documentaires over water op Nederland 3

Datum nieuwsfeit: 29-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RVU

Woensdag 29 maart, Ned. 3, 20.55-22.00 uur: TWEE BUITENLANDSE DOCUMENTAIRES

Roerig Water (Troubled Water, GB, regie: Harry Arp) We schrijven 2018. Een mondiale watercrisis is aangebroken, niemand kan er meer omheen. Deze crisis vormt het hoofdonderwerp van een nieuws- en actualiteitenprogramma opgenomen in de nabije toekomst. Twee nieuwslezers berichten over overstromingen, hongersnood, droogte, vervuiling en watermanagementprogrammaÕs over de hele wereld. De beelden worden afgewisseld met allerlei bizarre reclame-boodschappen over water en het grote gebrek daaraan. Een gefingeerd programma maar de boodschap is duidelijk: alleen mondiaal water-management en internationale samenwerking kan een dergelijke toekomst helpen voorkomen.

De Strijd om het Water (Water Wars; Struggle in the Holy Land, GB, 1997, regie: Iain Taylor)
In de berichtgeving over het Israëlisch-Palestijnse conflict gaat het zelden of nooit over water. Toch is water, of beter gezegd gebrek aan water, een belangrijke oorzaak van onenigheid en controverses in het Heilige Land. Volgens deze documentaire zou het zelfs aan de basis kunnen staan van een nieuwe oorlog in dit gebied. Isral ligt in n van de droogste gebieden ter aarde. Toevoer van water is hier altijd een groot probleem geweest. Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook - bekende twistappels in de strijd om land tussen joden en Palestijnen - is de nood het hoogst. Traditionele bronnen zijn opgedroogd, waardoor acute problemen ontstaan. Terwijl Palestijnse dorpen soms weken verstoken zijn van stromend water, lijken de joodse nederzettingen echter nauwelijks te lijden te hebben onder de droogte. De watervoorziening lijkt hier goed genoeg voor het aanleggen van zwembaden, het onderhouden van grasvelden en het laten draaien van auto-wasserettes. In de Gazastrook is nog iets anders aan de hand. Doordat hier jarenlang teveel is opgepompt, is het waterpeil even laag geworden als het zeeniveau, waardoor het water zout is geworden en meer dan de helft van de bevolking gezondheidsproblemen heeft. Vooral nier-ziekten komen veel voor, met soms de dood als gevolg. Palestijnen en joden verwijten elkaar over en weer verantwoordelijk te zijn voor deze situatie. Eén ding is in ieder geval duidelijk: vrede is niet mogelijk als dit probleem niet wordt opgelost, zoals de Palestijnse waterdeskundige Jad Isaac zegt.

Aankoop en Nederlandse bewerking: Ronnie Griens

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie