Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gedeputeerde Groningen opent vrijwilligers vacaturebank

Datum nieuwsfeit: 29-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Uitnodiging

Groningen, 24 maart 2000 Persbericht nr. 54

Gedeputeerde opent vrijwilligers vacaturebank

Gedeputeerde Henk Bleker (Welzijn, Zorg en Sport) opent woensdag 29 maart aanstaande de vacaturebank voor vrijwilligers van stichting De Regenboog. Hij doet dit tijdens een bijeenkomst over het project Sociale Activering in Oldambt in de Boschpoort, Boschplein 2 te Winschoten. U bent van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. Het programma staat hieronder vermeld.

Sociale activering

De gemeenten Winschoten, Bellingwedde, Scheemda en Reiderland hebben samen met lokale welzijnsorganisaties en het Provinciaal Ontwikkelingsinstituut Zorg & Welzijn, het project Sociale Activering opgezet. Dit project is gericht op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij kunt u denken aan (langdurig) werklozen, waaronder mensen die terugkeren naar de arbeidsmarkt na een psychiatrische behandeling of mensen die door opvoedingstaken lang niet actief konden zijn op de arbeidsmarkt. Het doel van het project is om deze mensen meer te betrekken bij de maatschappij, hen te stimuleren tot activiteiten en/of de afstand tussen hen en de arbeidsmarkt te verminderen. Een belangrijk instrument van het project Sociale Activering is de vrijwilligers vacaturebank.

Vacaturebank voor vrijwilligers

De vacaturebank voor vrijwilligers bemiddelt tussen organisaties die een vrijwilliger zoeken en mensen die vrijwilligerswerk zoeken en voert hiervoor een administratie. Daarnaast ondersteunt de vrijwilligersbank de begeleiding van mentoren. Deze mentoren (vrijwilligers!) begeleiden mensen die bijvoorbeeld net een psychiatrische behandeling hebben afgerond. Door het uitvoeren van vrijwilligerswerk willen deze mensen het normale leven weer oppakken. De mentoren zoeken naar een geschikte plaats voor de nieuwkomer op de vrijwilligersmarkt en begeleiden de deelnemers tot ze thuis zijn in de organisatie. Verder is er zo nodig speciale begeleiding via de lokale en regionale welzijnsinstellingen.
Het werkterrein van de vacaturebank ligt in eerste instantie in de gemeente Winschoten. De bedoeling is dat het werkterrein later uitgebreid wordt met de gemeenten Bellingwedde, Scheemda en Reiderland. Organisaties uit deze gemeenten die zelf initiatief nemen om zich aan te melden, worden nu ook al opgenomen. Inmiddels hebben 25 organisaties zich aangemeld als deelnemer die een vacature aanbieden. Het spreekuur voor de vrijwilligers start vanaf volgende week. Hier kunnen vrijwilligers zich inschrijven op iedere dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.30 - 16.30 uur. De mappen met vacatures zijn dagelijks in te zien bij De Boschpoort in Winschoten.
Provinciaal beleid

De Provincie Groningen heeft in haar Welzijnsbeleid vanaf 1996 onder andere ingezet op de participatie van achterstandsgroepen. Het project Sociale Activering is dan ook financieel ondersteunt door de Provincie. "Werken aan sociale duurzaamheid" is de titel van het pas verschenen nieuwe welzijnsbeleid van de Provincie Groningen voor de periode 2000 - 2004. Hierin verschuift de aandacht van "participatie als doel" naar "het investeren in sociale infrastructuur om te komen tot participatie".

Het stimuleren van vrijwilligerswerk is een van de vier speerpunten van het provinciaal beleid. In deze conceptnota "Werken aan sociale duurzaamheid" is bijvoorbeeld geopperd om schoolgaande jeugd maatschappelijke stages te laten lopen in vrijwilligersorganisaties om zo enthousiasme voor dit werk te kweken bij jongeren.

Programma presentatie Sociale Activering Oldambt:


14.30 uur Ontvangst;

15.00 uur Opening: Corine Volleberg (directeur De Regenboog);
15.10 uur De Oldambster aanpak: Marian Feitsma (medewerker POZW);
15.20 uur Wensen, mogelijkheden en beperkingen: Jan Moedt (medewerker GGz);

15.40 uur Taken en hulpmiddelen: Ineke Breurken (medewerker gemeente Bellingwedde);

15.50 uur Pauze;

16.00 uur De praktijk: Anna Godlieb (docent Noorderpoortcollege), Janny Giezen (medewerker De Regenboog).

16.20 uur Opening vrijwilligers vacaturebank: Henk Bleker (gedeputeerde Provincie Groningen);

16.40 uur Gemeentelijke visie en beleid: Aswin Geerdes (wethouder gemeente Bellingwedde).

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joske Kluvers, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39. Tijdens de bijeenkomst is een persmap verkrijgbaar bij Marian Feitsma (POZW) met daarin het projectplan en een aantal folders.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie