Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overheid trekt intelligente jonge academici en hbo'ers

Datum nieuwsfeit: 29-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE BZK

www.minbzk.nl

MINBZK: Overheid trekt intelligente jonge academici en hbo'er

De jonge academici en hbo'ers die voor de overheid kiezen, zijn iets intelligenter dan hun studiegenoten in de marktsector. Zij hebben hun studie gemiddeld ook wat sneller afgerond. Daarnaast blijkt dat het aantal startende hoger opgeleide vrouwen en etnische minderheden bij de overheid is bovengemiddeld.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar de kwalitatieve kenmerken van hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt. Het onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het onderzoek is gebaseerd op een grootschalige enquête onder schoolverlaters van universiteiten en hbo-instellingen die afgestudeerd zijn in het studiejaar 1996/1997. De onderzoekers hebben onder andere gekeken naar intelligentie (in termen van studieresultaten), arbeidsmarktattitude, sociale ervaring en karaktereigenschappen.

HBO'ers
Van de bijna 31.000 hbo'ers die afstudeerden in het studiejaar
1996/1997 vonden er 5.600 (18%) een baan bij de overheid. De instromende hbo'ers bij de overheid zijn iets intelligenter dan gemiddeld en hebben hun studie ook wat sneller afgerond. Ze zijn gemotiveerd maar hebben tijdens hun studie wat minder secundaire ervaring opgedaan (bestuurswerk, arbeidservaring en dergelijke). Ruim 70% van hen is werkzaam in het onderwijs. Het onderwijs trekt binnen de overheid de hbo'ers met de hoogste studieresultaten. Zij kunnen verder getypeerd worden als gevoelsmensen. Dergelijke persoonlijkheidskenmerken kunnen goed van pas komen in een sector waarbij contactuele eigenschappen zeer belangrijk zijn.
Academici
Van de ruim 17.000 academici die afstudeerden in het studiejaar
1996/1997 kozen er bijna 3.700 (21%) voor de overheid. Bijna de helft van hen vond een baan in het onderwijs, een derde bij de rijksoverheid en een zesde bij de gemeenten. Startende academici bij de overheid zijn gemiddeld iets intelligenter en hebben hun studie gemiddeld wat sneller afgerond. Zij zijn gemiddeld wat minder extravert en organiserend ingesteld en scoren wat lager op het vlak van de arbeidsmarkt-motivatie en werkervaring.
Binnen de overheid trekt het rijk en in het bijzonder het onderwijs de intelligentere academici. Ook in bredere zin is de kwaliteit van de instromende academici bij het rijk voldoende en bij de sectoren onderwijs en defensie bovengemiddeld. De gemeentelijke overheidswerkgevers trekken wat minder intelligente en gemotiveerde academici.

Arbeidsmarktperspectief
Gegeven de toenemende tekorten aan hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt verwacht het ministerie van BZK dat de concurrentie bij het aantrekken van kwalitatief goed personeel zal toenemen. Daarom investeren de overheidswerkgevers op dit moment op talloze fronten in de aantrekkelijkheid van het werken bij de overheid en worden er initiatieven ontplooid om onderbenutte arbeidsreserves en doelgroepen aan te boren. Dit geldt in sterke mate voor de sector onderwijs , maar ook voor de andere overheidssectoren zoals het rijk defensie en politie.

Noor voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie Voorlichting en Communicatie, afdeling persvoorlichting, Frank van Beers,
(070) 426 80 51. Een exemplaar van het SEO-onderzoek is op te vragen bij het secretariaat van de afdeling persvoorlichting, Esther van Elswijk,
(070) 426 61 21.

29 mrt 00 11:44

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie