Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Variaties in toonhoogte in de Franse taal

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Hieronder vindt u een overzicht van de Promoties, Oraties en Afscheidscolleges die in maart 2000 plaatsvinden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheden worden gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie van de KUN, Telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

30-03-00 Variaties in toonhoogte in de Franse taal 13:30:00 uur Mw. drs. B.M.B. Post
Promotie op het gebied van de Letteren
Titel van het proefschrift: Tonal and phrasal
structures in French intonation
Promotor: Dhr. prof. dr. C. Gussenhoven
Copromotor: Dhr. dr. H. Jacobs
Woonplaats: Cambridge, United Kingdom

Sprekers kunnen variaties in toonhoogte gebruiken om betekenisverschillen aan te geven. De centrale vraag die in dit proefschrift gesteld wordt is: Wat zijn de intonatiecontouren van het Frans? Om deze vraag te beantwoorden is gekeken naar (a) waar veranderingen in toonhoogte voorkomen en (b) welke vorm deze veranderingen kunnen aannemen. De resultaten van een produktie-experiment lieten zien dat twee factoren de plaats van de veranderingen bepalen: de afstand tussen beklemtoonde lettergrepen, en de groepering van woorden in wat Fonologische Frasen worden genoemd. De vorm van de veranderingen is onderzocht met behulp van twee spraakcorpora en twee perceptie-experimenten. De analyses lieten zien dat er drie contouren mogelijk zijn op beklemtoonde lettergrepen, en vijf aan het einde van een zin. Op grond van de resultaten wordt een beschrijving voorgesteld van de tonale structuur van Franse intonatie-contouren en hun oplijning met de 'tekst'. Beklemtoonde lettergrepen en domeingrenzen in de zin bepalen waar de toonhoogteveranderingen plaats kunnen vinden, en de tonale structuur geeft aan hoe op die punten de toonhoogte veranderd kan worden. Op deze manier voorspelt het model wanneer toonhoogteverschillen contrastief zijn, en kan experimenteel getoetst worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie