Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Acties crisisdiensten definitief van de baan

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Leden akkoord met regeling crisisdiensten (30 maart)

Zoetermeer, 30 maart 2000

Acties definitief van de baan

Gisteravond hebben de leden van ABVAKABO FNV in grote meerderheid ingestemd met het akkoord over de vergoedingen voor de crisisdiensten bij onder meer de Riaggs. Hierdoor zijn de acties nu definitief van de baan. De nieuwe regeling gaat in per 1 juli 2000.

De belangrijkste elementen in het akkoord zijn:
- werknemers ontvangen maandelijks een vaste toeslag, die varieert van
75 tot 300 gulden per maand, afhankelijk van het aantal diensten dat gedraaid wordt. De (gemiddelde) toeslag wordt ook bij ziekte doorbetaald. Als een werknemer buiten zijn schuld moet stoppen met het draaien van crisisdiensten geldt een afbouwregeling;
- de toeslag voor daadwerkelijke werkzaamheden buiten kantoortijd wordt 100%; alleen op maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 08.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur is de toeslag 50%;
- de werknemers krijgen meer keuzevrijheid tussen geld en vrije tijd;
- er komt een groot onderzoek naar de organisatie en vormgeving van de crisisdienst. Dit met het doel om zoveel mogelijk gevaarlijke en belastende werkomstandigheden te elimineren. Dit onderzoek moet onderdeel gaan uitmaken van het Arboconvenant tussen bonden, GGZ Nederland, de Arbeidsinspectie en de ministeries van VWS en SZW.
De nieuwe regeling geldt voor ongeveer 1.000 tot 1.200 werknemers.

De problemen met de vergoedingen voor de crisisdiensten zijn ontstaan toen de CAO voor de Riaggs in 1986 is overgegaan naar de CAO-Ziekenhuiswezen (inmiddels CAO GGZ). Daarbij hebben de crisisdienstmedewerkers ingeleverd op hun bereikbaarheidstoelage en beloning bij werkzaamheden buiten kantoortijden. Deze situatie is nu ongedaan gemaakt.
Dit resultaat betekent nog niet dat alle problemen zijn opgelost. Volgens ABVAKABO FNV moet het onderzoek naar de organisatie en vormgeving van de crisisdiensten hiertoe en oplossing gaan bieden.
De onvrede onder de crisisdienstwerknemers was groot. Er wordt onder zware omstandigheden gewerkt. De werknemers moeten s avonds, s nachts en in het weekend bereikbaar zijn en na oproep door huisartsen of politie optreden in crisissituaties, bijvoorbeeld bij suïcidedreiging, acute psychoses en verslavingscomplicaties. Het beheersen van crises vergt het uiterste van kennen en kunnen. De werknemers worden bovendien vaak geconfronteerd met leed, agressie en geweld.

Ook de leden van CFO/SBG zijn gisteren akkoord gegaan met de nieuwe regeling.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie