Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bewonersbijdrage niet verplicht voor opname AWBZ-instelling

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Bewonersbijdrage niet verplicht voor opname AWBZ-instelling

Donderdag 30 maart 2000, nummer 29

De individuele bewoner van een AWBZ-instelling dient volledig vrij te zijn in de keuze van diensten en producten die niet tot de AWBZ-verstrekking behoren, maar wel door de instelling worden aangeboden. Te denken valt aan een eigen televisie en/of telefoon op de kamer, het wassen van boven- en onderkleding, een bezoek aan de kapper of schoonheidssalon en bijvoorbeeld uitstapjes. Instellingen mogen een bewonersbijdrage voor aanvullende diensten en producten niet verplicht stellen als voorwaarde voor opname in de instelling. Pas na de opname hoeft de cliënt te kiezen tussen het pakket dat de AWBZ biedt of voor extra diensten van de instelling tegen bijbetaling.

Dit schrijven minister Borst en staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindslieden gaan de koepelorganisaties van AWBZ-instellingen ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg - vragen deze keuzevrijheid vast te leggen in protocollen met de cliëntenorganisaties. Er moet vrijheid bestaan in het regelen van zaken die niet tot de verstrekking behoren, aldus de bewindslieden in hun brief.

Borst en Vliegenthart willen ook dat meer bekendheid ontstaat over de producten en diensten die onder de AWBZ vallen. Het College van Zorgverzekeringen (CVZ) heeft hiervoor lijsten opgesteld, die per sector verschillen. Volgens de bewindslieden is dat geen probleem, maar moet een lijst binnen een sector wel uniform worden toegepast. De zorgkantoren, de uitvoerders van de AWBZ, moeten hier op toezien. Het CVZ zal worden gevraagd om via een circulaire de zorgkantoren nog eens nadrukkelijk op het belang van de lijsten en controle op uniforme toepassing binnen een sector te wijzen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie