Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord Kamervragen wijziging Regeling wapens en munitie

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Antwoord Kamervragen over wijziging regeling wapens en munitie
Gemaakt: 3-4-2000 tijd: 15:5


2

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 30 maart 2000

Onderwerp:

Kamervragen

In antwoord op uw brief van 15 maart 2000, nr 2990008390, deel ik u mee dat de vragen van de leden Geluk en Niederer van uw Kamer inzake de wijziging van de Regeling wapens en munitie, worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief.

De Minister van Justitie,

Antwoorden van de Minister van Justitie op vragen van de leden Geluk en Niederer van de Tweede Kamer der Staten-Generaal over de wijziging van de Regeling wapens en munitie die per 1 januari 2000 in werking is getreden (2990008390)

1, 4 en 5.

Artikel 18 Regeling wapens en munitie (Rwm) stelt bepaalde vuurwapens voor een deel vergunningvrij. Het gaat daarbij om oude wapens die een grote (cultureel historische) waarde vertegenwoordigen. De vrijstelling geldt voor het voorhanden hebben, vervoeren, overdragen en in- en uitvoeren van deze vuurwapens.

De mogelijke gevaarzetting van het wapen is bepalend geweest voor de reikwijdte van de vrijstelling. De vrijstelling geldt alleen ten aanzien van oude vuurwapens en ziet niet op het dragen hiervan. Zonder vergunning is het dragen van deze wapens derhalve verboden. Het voorhanden hebben van de hiervoor bestemde munitie is niet vrijgesteld en blijft derhalve vergunningplichtig. De stelling dat middels artikel
18 Rwm een groot aantal vuurwapens met munitie vrijelijk op de Nederlandse markt kunnen worden gebracht en dat elke burger zonder enige vergunning hierover kan beschikken onderschrijf ik derhalve niet.

In het traject van de totstandkoming van de wijziging van de Regeling wapens en munitie heb ik mij uitvoerig laten adviseren door politie, de Advieswerkgroep wapens en munitie en onafhankelijke deskundigen. Van deze zijde is mij verzekerd dat de wijziging geen negatief effect zou hebben op de veiligheid van de samenleving. Een eventuele reparatiewetgeving is voor mij op dit moment dan ook niet aan de orde.


2.

De wijziging van de Regeling wapens en munitie, welke op 1 januari
2000 in werking is getreden, is van beperkte aard. Hoewel de vrijstelling op eerdergenoemde punten is verruimd, is zoveel mogelijk aangesloten bij het oude artikel 18 Rwm.

Gelet op het feit dat de geldende criteria eenvoudig zijn vast te stellen, het jaartal 1945 tot doel heeft replica's van echte oude wapens te onderscheiden en het betreffende jaartal reeds was opgenomen in de oude versie van de Rwm en in deze hoedanigheid geen problemen in het kader van de handhaving heeft veroorzaakt, verwacht ik thans geen problemen ten aanzien van de handhaving van dit artikel.


3.

Van vrijgestelde wapens wordt geen administratief systeem onderhouden. Het betreft hier immers wapens waarvoor een registratie uit oogpunt van het algemeen veiligheidsbelang geen meerwaarde oplevert.

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie