Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chrysler PT Cruiser straks leverbaar in Europa

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
30 maart 2000

Chrysler PT Cruiser komt naar Europa

De Chrysler PT Cruiser wordt deze zomer ook in Europa leverbaar. Met deze auto toont het Amerikaanse merk wederom aan toonaangevend te zijn op het gebied van styling en engineering. De PT Cruiser biedt de veelzijdigheid van een gezinsauto en een zeer markante stilering. Weinig autos wisten de laatste jaren zoveel emotie en passie te genereren bij de pers, de consument en de autoindustrie. De stoere en stijlvolle PT Cruiser zal ook in Europa de aandacht op zich vestigen. Hij wijkt in alles af van zijn concurrenten en vormt voor een breder publiek een opwindend argument om Chrysler te gaan rijden.
De PT Cruiser is gebaseerd op de tweedeurs Chrysler Pronto Cruizer die in 1998 in Genève werd onthuld. De belangstelling voor deze concept car bleek wereldwijd. In Noord-Amerika werd met de PT Cruiser een geheel nieuw marktsegment gecreëerd. Dat deed het merk eerder al met Jeep® (Sport-Utility Vehicle) en de Chrysler Voyager (Multi-Purpose Vehicle). Vanaf komende zomer biedt Chrysler nu ook Europese autokopers een nieuwe kijk op vormgeving en imago.

Design exterieur
De letters PT staan voor Personal Transport en weerspiegelen de flexibiliteit en veelzijdigheid van de PT Cruiser voor zijn gebruikers. Voor het ontwerp werden stijlelementen van Amerikaanse klassiekers met een frisse dosis vernieuwing geïnterpreteerd. Deze mengeling van hedendaagse en nostalgische details geeft de auto een unieke uitstraling.

Behalve in de Verenigde Staten werd veel van het onderzoeks- en ontwikkelingswerk ook verricht in Europa, met name in Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië. De PT Cruiser wordt gebouwd in de Mexicaanse DaimlerChrysler-vestiging in Toluca en komt vanaf dit voorjaar in meer dan veertig landen op de markt. Potentiële kopers zijn naar verwachting vooral personen die een voortrekkersrol vervullen op het gebied van styling, onafhankelijk en avontuurlijk van aard zijn, zich willen onderscheiden van de massa en graag van de nieuwste technologie profiteren.

Een belangrijk uitgangspunt van de fabrikant was dat de auto voldoende compact moest zijn om in zoveel mogelijk markten aan te slaan, maar hij moest wel de interieurruimte en functionaliteit bieden van een grotere auto. Door zijn lengte van 4.288 mm is de PT Cruiser even compact en wendbaar als een kleine auto, terwijl zijn interieurvolume van 3,4 m³ niet onder doet voor dat van een volwaardige sedan. De wijd openslaande portieren en achterklep, de in delen neerklapbare achterbank en de opbergvakken onder de stoelen dragen bij aan de veelzijdigheid.

Het in ontwerperskringen gehanteerde vorm volgt functie leidde in de PT Cruiser tot een nieuwe standaard waarin emotionele en rationele koperswensen worden verenigd. Volgens Bryan Nesbitt, verantwoordelijk voor het uiterlijk van de PT Cruiser, roept de jongste Chrysler haat-liefde reacties op. De combinatie van klassieke en hedendaagse details maakt de nieuwkomer aantrekkelijk voor een scala van autokopers.

De unieke proporties van de spatborden, de oplopende daklijn en hoge taille, geaccentueerd door de in elkaar overvloeiende zijramen en zwarte B- en C-stijlen, geven de PT Cruiser zijn opvallende, krachtige profiel. De grote spatborden herinneren aan klassieke Amerikaanse autos uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Ook de wijde dorpels zijn een moderne interpretatie van de treeplanken die destijds in de mode waren. De daklijn loopt zowel om esthetische als praktische redenen naar achteren op. Dit geeft de auto een hot rod uiterlijk, en zorgt tevens voor meer hoofdruimte voor de achterpassagiers en voor meer laadruimte.

De carrosserie neigt vanaf de wielen en spatborden naar binnen toe. Hierdoor lijken de wielen nog meer op de hoeken te staan, een opstelling die bijdraagt aan de koersvastheid en het uitstekende weggedrag van de PT Cruiser. De spatborden staan strakgespannen om de wielen en vloeien weg van de motorkap. Hierdoor ogen de wielen groter, terwijl de spatborden lager en breder lijken. De koplampen staan zo dicht mogelijk op de voorwielen, waardoor de overhang vóór beperkt gehouden kon worden en de wagen kleiner lijkt. De assertief vormgegeven koplampen en grille verlenen de PT Cruiser een krachtdadige aanblik.

Door de schuin aflopende achterzijde suggereert de auto zelfs stilstaand al een voorwaartse beweging. De kogelvormige achterlichten zijn weer een verwijzing naar het rijke Amerikaanse automobielverleden. Het gevleugelde Chrysler-logo siert zowel de voor- als achterzijde. Achterin is in de badge bovendien de handgreep voor de achterklep geïntegreerd.

Interieur
Natuurlijk zal in eerste instantie vooral het uiterlijk van de PT Cruiser worden opgemerkt, maar het is de ongekende functionaliteit van het interieur die de doorslag geeft. Zo kan de auto dankzij de neerklapbare, uitneembare achterzittingen in luttele tellen van een vijfzitter tot een eenzitter worden getransformeerd. Er zijn meer dan 25 configuraties mogelijk, waardoor de aanduiding Personalised Transport nog meer aan betekenis wint.

Al in een vroeg stadium werd duidelijk dat een ruim en veelzijdig interieur van groot belang was voor de koper. Dankzij een gemodificeerd Watt-stangenstelsel konden de wielkasten verder naar buiten worden geplaatst waardoor er meer binnenruimte ontstond.

In het interieur werd gestreefd naar flexibiliteit van belading. De aloude plunjezak diende de ontwerpers tot voorbeeld. Bij een plunjezak heeft de gebruiker immers de controle over de hoeveelheid en de indeling van de mee te nemen bagage. In de PT Cruiser bepaalt de gebruiker wat hij meeneemt en hoe hij dit vervoert.

Met gebruikmaking van virtual reality technologie konden de ontwerpers experimenteren met de plaatsing van bijvoorbeeld raamstijlen en instrumenten, schakelaars, versnellingspook en armsteunen. Zodoende werd een optimaal zicht naar buiten en een uitstekende ergonomie van de bedieningselementen bereikt. Deze 3D-computertechnologie gaf niet alleen een goed beeld van de interactie tussen mens en auto nog voordat deze daadwerkelijk was gebouwd, maar leidde bovendien tot een besparing van tijd en geld.

De standaarduitrusting is ongewoon rijk voor een auto in deze prijsklasse. Alle uitvoeringen zijn onder andere voorzien van een in hoogte verstelbare stuurkolom, airbags voor bestuurder en passagier en zijairbags voorin, zes luidsprekers, quad-halogeen koplampen, twee elektrisch verstelbare, verwarmbare en wegklapbare buitenspiegels en een ruitenwisser en wis-/wassysteem achter.

Een greep uit de vele voorzieningen die het interieur van de PT Cruiser zo bijzonder maken: grote opbergvakken met doorkijkvensters in de voor- en achterportieren, een multifunctionele opbergruimte in het linker zijpaneel, een opberglade onder de rechter voorstoel, opbergnetten aan de achterkant van de voorstoelrugleuning, vier bekerhouders, een muntkoker en ventilatieopeningen in de middenconsole.

Voorin beschikken de inzittenden over de hoofd- en beenruimte van een limousine, terwijl ook in de breedte uitzonderlijk veel ruimte voorhanden is. De zitpositie geeft bovendien goed zicht op de weg. De plaatsing van instrumentenpaneel, stuurwiel, pedalen en stoelen biedt de inzittenden optimale ergonomie.

De rugleuning van de voorstoelen is voorzien van in vier standen verstelbare hoofdsteunen en kan naar achteren worden geklapt. Beide stoelen zijn volledig verstelbaar, bij de bestuurdersstoel geschiedt dit elektrisch.
Op de achterzittingen kunnen nog personen langer dan 1,83 m plaatsnemen. De grote achterportieren slaan open tot een ongebruikelijk wijde hoek van 74 graden, waardoor het in- en uitstappen, of verwijderen van een of beide achterzittingen, vereenvoudigd wordt. Ook bij het eventueel beladen via de achterportieren wordt het voordeel van een grote deuropening merkbaar.
Beide achterzittingen zijn voorzien van een handgreep en wieltjes om het uitnemen te vergemakkelijken. De bevestigingen zijn als snelkoppeling uitgevoerd en vereisen geen gereedschap. Wanneer de achterzittingen worden verwijderd, ontstaat een laadruimte van 1,82 m³ inhoud. De laadvloer is 1,07 m breed tussen de wielkasten en 1,52 m diep. Ten behoeve van het beladingsgemak meet de achterklepopening 85 cm in de hoogte en 101 cm in de breedte, terwijl de tildrempel zich slechts 63,2 cm boven de grond bevindt.

De achterbank kan niet alleen worden uitgenomen, maar is ook in twee delen neerklapbaar in een verhouding 65/35. Bovendien kan de voorste passagiersstoel naar voren worden geklapt, waardoor een tafeltje ontstaat. Op deze wijze kunnen tevens voorwerpen van maximaal 2,44 m lengte worden vervoerd zonder dat de achterklep geopend hoeft te blijven.

De diversiteit van het interieur wordt nog vergroot door een hoedenplank die in vier standen bevestigd, of desgewenst verwijderd, kan worden. Ook kan de hoedenplank door de achterklepopening naar buiten worden geklapt om als tafel te dienen.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...