Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Primeur KPN Telecom: Multimedia telefooncel op Schiphol

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Amsterdam Airport Schiphol

Primeur KPN Telecom: Multimedia telefooncel op Schiphol BELLEN, E-MAILEN, INTERNETTEN EN INFORMATIE VANUIT ÉÉN CEL

Schiphol, 30 maart 2000 - Vandaag heeft KPN Telecom op Schiphol de eerste multimedia telefooncellen in gebruik genomen. Aan het begin van de D-pier, Schiphols drukste pier, zijn zes Multimedia telefooncellen geplaatst. Met deze Multifoon kan de reiziger niet alleen bellen, maar ook e-mailen, internetten, printen en gebruik maken van allerhande informatie- en communicatiediensten. De Multifoon is een Europese primeur.

De plaatsing op Schiphol betreft een uitgebreide publiekstest. Blijken de nu geplaatste toestellen een succes, dan wordt in het kader van deze proef het aantal multimediacellen op de luchthaven tot 80 uitgebreid. Bij een succesvolle proef vervangt KPN Telecom een deel van de bestaande cellen elders in ons land.

Schiphol is gekozen als testlocatie vanwege de internationale mix van reizigers. Ook streeft Amsterdam Airport Schiphol er naar om haar passagiers en bezoekers zo veel mogelijk faciliteiten te bieden.

Innovatief
De Multifoon is een nieuw communicatiemedium, niet alleen voor consumenten maar ook voor adverteerders, bedrijven en overheid. De Multifoon bestaat uit een telefoon, een beeldscherm, een toetsenbord en ene printer. De informatie wordt getoond op een touch screen beeldscherm van 35x20 cm en kan ter plekke worden afgedrukt. Vanuit dit scherm worden ook alle Multifoon-functies bediend. Voor het schrijven van een e-mail is een fysiek toetsenbord aanwezig. Door het gebruik van ISDN is de gevraagde informatie snel beschikbaar en altijd actueel. Over enkele weken kunnen met de Multifoon ook SMS en e-fax berichten worden verstuurd.

Voor het aanbieden van informatie werkt KPN Telecom samen met onder andere ABN AMRO, Nokia, Alcatel, KPN Mobiel en de Luchthaven Schiphol. Andere informatieleveranciers worden daaraan binnenkort toegevoegd. De informatie wordt gratis of tegen betaling van een klein bedrag aangeboden.

Op Schiphol kan de reiziger een plattegrond oproepen waarop informatie te zien is over de dichtstbijzijnde winkels, faciliteiten en horecagelegenheden. Deze informatie wordt gratis door Amsterdam Airport Schiphol beschikbaar gesteld.

Internetten en e-mailen kan zonder over een internet abonnement te beschikken. Beschikt de gebruiker echter over een eigen e-mailadres dan kan hij met de Multifoon na het intoetsen van de inlognaam en het password zijn persoonlijke mail ophalen en afdrukken.

Kosten
De tarieven voor het bellen met de Multifoon zijn gelijk aan de huidige tarieven in de 'gewone' telefooncel. De Multifoon werkt met een telefoonkaart of een creditkaart. Chippen en Chipknippen kan over enkele maanden ook. Met contant geld betalen kan echter niet. Daarom blijven er op Schiphol ook munttoestellen beschikbaar. Het alarmnummer 112 is zonder betaalmiddel bereikbaar.
Logische ontwikkeling
Met de bestaande telefooncellen kan alleen worden gebeld. Door de snelle opkomst van multimedia ontstaat er op de openbare weg behoefte aan een telefooncel met meer mogelijkheden. E-mailen en internetten op straat is overigens niet nieuw. Sinds 1996 exploiteert KPN Telecom circa 100 zogenaamde Internetzuilen, hoofdzakelijk in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Enschede en Utrecht. De opgedane ervaringen zijn verwerkt in het concept van de Multifoon.

© Amsterdam Airport Schiphol


Wij ontvangen graag commentaar, suggesties en probleem-rapporten. Stuur deze aan (comments@xxLINK.nl). Bij voorbaat hartelijk dank.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie