Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussieavond Sittard over meer kinderopvangplaatsen

Datum nieuwsfeit: 30-03-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Sittard

Meer kinderopvangplaatsen
30 maart discussiebijeenkomst

De gemeente gaat het aantal opvangplaatsen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar in twee jaar verdubbelen. Kinderopvang is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ouders proberen steeds vaker werk en zorg te combineren. Om een juist beeld te krijgen van de vraag naar kinderopvang is in opdracht van de gemeente vorig jaar een onderzoek gehouden naar de behoefte aan kinderopvang . De uitkomsten zijn inmiddels bekend en vormen de grondslag voor het beleid voor de komende jaren. Dat beleid is gericht op het creëren van 120 kindplaatsen in de hele en halve dagopvang en 80 extra plaatsen in de buitenschoolse opvang. Deze aantallen moeten aan het einde van 2002 zijn gerealiseerd.

Met het nieuwe beleid wil de gemeente goede en ruime mogelijkheden bieden voor kinderopvang. Niet alleen voor werkende ouders, maar ook voor ouders die een uitkering ingevolge de bijstandswet krijgen. Op die manier krijgt deze laatste groep ruimte om een opleiding te volgen en wordt de kans op werk groter. Zo wil de gemeente op korte termijn beginnen met een scholingstraject voor personeel bestemd voor de kinderopvang. De groei van de kinderopvang brengt immers een grotere vraag naar personeel met zich mee.
Maar ook bedrijven zijn gebaat bij goede voorzieningen voor kinderopvang. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt kan uitbreiding van deze voorzieningen voor bedrijven leiden tot een groter aanbod van werknemers.

Onderzoek
De enquête die nu als basis voor de uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor kinderen geldt, is gehouden onder de inwoners en bedrijven in Sittard. Ruim 1600 enquêteformulieren zijn verspreid. Daarnaast zijn interviews gehouden met mogelijke aanbieders van kinderopvang.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt

* Dat zowel ouders als bedrijven behoefte hebben aan meer kinderopvang. Er zou meer flexibiliteit moeten komen in dagen en tijdstippen, aangepast aan de werktijden van de ouders.
* De openingstijden dienen te worden verruimd en moeten komen te liggen tussen 7.30 en 18.30 uur.

* Vooral voor kinderen ouder dan acht jaar moet de kinderopvang leuker worden.

* Er dient verbetering te komen in de tussenschoolse opvang.
* Tenslotte moeten de voorzieningen voor kinderopvang beter gespreid over de gemeente liggen, in de wijk, dus korter bij huis.
Discussie
Om tot een goede afstemming voor kinderopvang te komen organiseert de gemeente op donderdag 30 maart van 16.00 tot 18 uur in het stadhuis een bijeenkomst voor bedrijven, scholen, kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen, sociale-, culturele- en sportinstellingen om te discussiëren over het nieuwe beleid.

Meer informatie: Dienst Sociale Zaken en Welzijn Hilda Mertens, tel. 046-4570963© Gemeente Sittard
Hoewel we de uiterste zorgvuldigheid hebben betracht bij het maken van de teksten op deze site, kunnen er geen rechten aan ontleend worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie