Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twintig jaar NOS-teletekst

Datum nieuwsfeit: 31-03-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Van : voorlichting NOS Radio en Televisie
d.d. : 7 maart 2000
Nr. : 79

TWINTIG JAAR NOS-TELETEKST

NOUT WELLINK, WIM DIK EN AAD NUIS SCHRIJVEN TELETEKSTPAGINA'S

NOS-Teletekst bestaat op 1 april twintig jaar. Het is daarmee het oudste van de zogeheten nieuwe media. Ter gelegenheid van dit jubileum schrijven bekende Nederlanders, onder wie bankpresident Nout Wellink, Wim Dik en Aad Nuis, een pagina, die op 31 maart voor iedereen op NOS-Teletekst te lezen is. Ook kijkers kunnen een bijdrage leveren aan het 'feestbestand'. Tenslotte wordt er een speciale Teletekst-prijsvraag ontwikkeld, die op 31 maart en 1 en 2 april te volgen is.

1 April 1980 begon NOS-Teletekst met zijn uitzendingen. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot een volwassen medium en tot marktleider met meer dan 3 miljoen gebruikers per dag. Op de eerste uitzenddag kwamen 50 pagina's in de lucht. Nu, twintig jaar later, is het aantal pagina's gegroeid tot duizend. Ook het bereik van NOS-Teletekst steeg in de afgelopen twintig jaar gigantisch. Waren er in het eerste uitzendjaar 1000 toestellen die Teletekst konden ontvangen, nu beschikken 9 van de 10 Nederlandse televisiekijkers over een toestel met Teletekstontvangst.

De NOS-Teletekstredactie is daarnaast verantwoordelijk voor ondertiteling van Nederlandstalige programma's voor doven en slechthorenden. In de loop van de jaren steeg het aantal ondertitelde programma's enorm. Werd in 1980 nog maar een enkel uur per jaar ondertiteld (het eerste ondertitelde programma was 'Rouw past Elektra'), nu wordt zo'n 5000 uur Nederlandstalige televisie van ondertiteling voorzien. Daarmee is meer dan de helft van de Nederlandstalige programma's ook voor doven en slechthorenden goed te volgen. Ook het gebruik van de tolk Nederlandse gebarentaal is in opmars. De laatste tien jaar werd de Prinsjesdaguitzending door een tolk gebarentaal ondersteund en sinds begin dit jaar zijn ook de ochtendjournaals (07.00, 08.00 en 09.00 uur) via een tolk te volgen.

Het jubileum van NOS-Teletekst gaat niet onopgemerkt voorbij. Bekende Nederlanders van toen en nu schrijven zelf een Teletekstpagina, waarbij de enige eis is dat de naam 'Teletekst' wordt genoemd. Onder de schrijvers bevinden zich Nout Wellink (president van De Nederlandsche Bank), Wim Dik (voormalig voorzitter RvB van KPN), Aad Nuis (voormalig staatssecretaris van OC&W), weerman Erwin Kroll, ex-wielrenner Erik Breukink en radiopresentator Frits Spits. Daarnaast krijgen de gebruikers van Teletekst de mogelijkheid om een verhaal op Teletekst te plaatsen. Op Teletekstpagina 860 staan de voorwaarden beschreven. Op 31 maart en 1 en 2 april wordt er een speciale Teletekst-prijsvraag gepubliceerd.

NOOT VOOR DE REDACTIE;

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie